Μέσα σε πανηγυρική αναστάσιμη ατμόσφαιρα στις 30 Απριλίου 2023, Κυριακή των Μυροφόρων, μνημονεύθηκε στην Αττάλεια η θαυματουργός θεραπεία του παραλυτικού, ο οποίος είχε προσφύγει στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζομένη «Τζίκο» Παναγία, ζητώντας τις πρεσβείες Της.

Πρόκειται για αντίγραφο της γνησίας εικόνας της Παναγίας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Κύκκου στην Κύπρο. Αυτό το αντίγραφο καθ΄ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη στάθμευσε στην Αττάλεια, αλλά παρέμεινε και έκτοτε οι πιστοί τιμούν την εικόνα της Παναγίας που αποκαλούν «Τζίκο» στον Άγιο Νικόλαο στο Μετόχι της Μονής.

Εκεί στο παρελθόν, μία Κυριακή των Μυροφόρων, θεραπεύτηκε με θαύμα ένας παραλυτικός κι έκτοτε κάθε χρόνο τελείται λαμπρά πανήγυρις προς τιμήν της Θεοτόκου, η οποία προστατεύει τους πιστούς με τη θαυματουργική εικόνα της.

Στη φετινή θεία Λειτουργία, όπου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο και παλαιότερα προϊστάμενος της εν λόγω ενορίας, με τους κληρικούς της μητροπολιτικής Επαρχίας, παρέστη πλήθος πιστών.

Στην εμπνευσμένη και μεθοδική ομιλία του ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων με γλαφυρό ύφος τόνισε στην αρχή ότι «Η ανάστασις του Χριστού βιούται αληθώς και θεοπρεπώς, εάν εγκύψουμε εις το μυστήριόν της όπως βιωματικά και εμπειρικά το φέρει ενώπιόν μας η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας ή μάλλονη Σοφία του Θεού».

Στη συνέχεια προχώρησε σχολιάζοντας το θεολογικό περιεχόμενο των Κυριακών του Πεντηκοσταρίου, οι οποίες παρά την ποικιλία των γεγονότων που υπενθυμίζουν, έχουν τον κοινό σωτηριολογικό στόχο να θυμίσουν στους πιστούς ότι: «Είναι ο δικός μας Αναστάς Κύριος. Ο πανταχού παρών και τά πάντα πληρών. Τον γνωρίζουμε. Είναι ο δικός μας Αρχηγός και Σωτήρ. Και είμεθα ιδικοί Του. Μόνον ιδικοί Του».

​Εξάλλου καταλήγοντας την ομιλία του, ειδικότερα για τις εορταζόμενες Μυροφόρες γυναίκες και το θαύμα της «Τζίκο» Παναγίας με ζωντανό ύφος επεσήμανε τα εξής: «Ενώπιον του ενώπιον των οφθαλμών μας αποκαλυπτομένου θαύματος της Αναστάσεως του Κυρίου, ενώπιον τής χαράς, του φωτός και της ειρήνης Του που δοκιμάζομεν, ενώπιον της τόλμης των Μυροφόρων Γυναικών και της τόλμης των Πατέρων μας, έκθαμβοι όλοι μας βιούμεν το μυστήριον.

Ορώμεν τον Αναστάντα Κύριον, ιστάμενον επί το πηδάλιον της ζωής μας, της τρικυσμένης ζωής μας και απειλούσης μέκαταποντισμόν και με θάνατον και με πνιγμόν, και κραυγάζοντα: Μη φοβείσθε. Θαρσείτε. Εγώ ειμί. Τι διστάζετε ολιγόπιστοι; Έλθετε προς με και ουδέποτε θα καταποντισθήτε Εγώ ειμί το φως και η αλήθεια και η ζωή και η ειρήνη του κόσμου.»

«​Εις την βεβαιότητά μας αυτήν, έρχεται σύμμαχος και προστάτις και μεσίτης και πρέσβειρα τιμωμένη και σήμερον ιδιαιτέρως εδώ εις την Αττάλειαν Κυρία Θεοτόκος, η Παναγία μας, προς την Οποίαν δεόμεθα:«Νούν και ψυχήν και το σώμα και τας λοιπάς αισθήσεις μας εις Σε, Παναγία μας, ανατιθέμεθα, διαφύλαξονσώα εκ των βελών του πονηρού. Αμήν.»

​Κατά την παραμονή της εορτής εξάλλου, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία με ικανή προσέλευση πιστών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.