Το πρωΐ της 15ης Αυγούστου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Θεόδωρο Κεραμίδα, π. Ιωάννη Δελημπαλτά, π. Δημήτριο Στεργιόπουλο και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μνεία της προ 100 χρόνων εγκαταστάσεως εκεί των ξεριζωμένων από τις προγονικές τους εστίες στην Ιωνία Μικρασιατών προσφύγων, που από την πρώτη στιγμή φρόντισαν να «πήξουν» θυσιαστήριο επ᾿ ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τις λατρευτικές τους ανάγκες, αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θ. Λειτουργίας και στο περιστατικό με την Μάρθα και την Μαρία, αδελφές του Λαζάρου, που υποδέχονται τον Κύριο στο σπίτι τους, στην Βηθανία, τονίζοντας ότι η Εκκλησία, που είναι ο καλύτερος ερμηνευτής των Γραφών, μας καλεί να διακρίνουμε στο πρόσωπο της Μαρίας της Βηθανίας την Υπεραγία Θεοτόκο όχι σε κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο της ζωής Της αλλά στην βαθύτερη και μόνιμη στάση ζωής που ουσιωδώς Την χαρακτήριζε. Όπως η αδελφή του Λαζάρου Μαρία κάθεται στα πόδια του Χριστού και ακούει τους λόγους Του έτσι και η Θεοτόκος από 3 χρονών, που εισέρχεται στον Ναό του Θεού, ακούει, μελετά και εφαρμόζει τους λόγους του Θεού. Και ενώ μνημονεύεται το ως άνω περιστατικό από το 10ο Κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Λουκά κατακλείεται η περικοπή με τους στίχους 27 και 28 του 11ου Κεφαλαίου του ίδιου Ευαγγελίου, όπου μια γυναίκα μακαρίζει την «κοιλία και τους μαστούς» της Θεοτόκου αλλά ο Ιησούς μακαρίζει τους «ακούοντας τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντας αυτόν» υπονοώντας ότι το μεγαλείο της Παναγίας μας δεν έγκειται στο ότι έγινε Μητέρα του Θεού κατά σάρκα, αλλά στο ότι υπήρξε Μητέρα Του επειδή άκουσε τους λόγους Του και συγκατατέθηκε σ᾿ αυτούς με όλο Της το «είναι», πράγμα που εξεδηλώθη στον Ευαγγελισμό με την αγία συγκατάθεσή Της: «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου·γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου»! Ο Ίδιος ο Ιησούς σ᾿ άλλη συνάφεια όταν Του είπαν ότι Τον ζητούν «η μήτηρ του και οι αδελφοί του» απάντησε: «μήτηρ μου καὶ ἀδελφοί μου οὗτοί εἰσιν οἱ τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ ἀκούοντες καὶ ποιοῦντες αὐτόν.» (Λουκ. Η΄, 21), προτρέποντας μας δια της ακοής και υπακοής των λόγων Του να γίνουμε και εμείς «μητέρες Θεού» με την έννοια που λέει ο Απ. Παύλος: «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. Β΄, 20), ώστε ο Χριστός να ζει μέσα μας, Αυτός να ενεργεί «εν ημήν και δι᾿ ημών» και Αυτόν να μεταφέρουμε και στους αδελφούς μας!

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αιδεσ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς, Ιερατικός Προϊστάμενος του Πανηγυρίζοντος Ι. Ναού, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την παρουσία του εκεί κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας και την διδαχή του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.