Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 9 Μαΐου 2019, στην Αίθουσα Δεξιώσεων LAXIA στο Παραλίμνι, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προστάτου και πολιούχου της εκκλησιαστικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Η φετινή Κληρικολαική συνέλευση η οποία έφερε τον γενικό τίτλο «Διάκονοι Θεού», μετά από απόφαση της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν διευρυμένη, περιλαμβάνοντας συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κατεχομένων και ελεύθερων Δήμων και Κοινοτήτων (από την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή) ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους Έντιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και Αιδ/το Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Παρέστησαν επίσης οι Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), παν/τος Αρχιμ. Χρυσόστομος Κωνσταντίνου, οι αξιότιμοι κ.κ Βουλευτές Αμμοχώστου Ονούφριος Κουλά, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γεώργιος Κάρουλλας, Δημάρχοι Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης, Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας και Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιώρτας, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της VII Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Γεωργίου Μαυρομμάτη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Σταθμάρχης και Υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Αμμοχώστου κ. Χριστάκης Παπανικόλα, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, Εκκλησιαστικών Επιτροπών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, Ιεροψάλτες, Νεωκόροι και άλλοι προσκεκλημένοι ,συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η όλη εκδήλωση άρχισε με μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Καλογήρου και Αναστάσιμους Ύμνους από Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη κ. Δανιήλ Πογιατζιή.

Ακολούθησε σύντομο καλωσόρισμα από τον πανοσιολογιώτατο πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά. Στην προσλαλιά του ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος αναφέρθηκε στον σκοπό και τον ρόλο των κληρικολαικών συνελεύσεων κάνοντας μνεία στη μεγάλη πλειοψηφία του πονεμένου προσφυγικού ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως το οποίο είναι διασκορπισμένο σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό.

Οι παράγοντες αυτοί δυσχερένουν περεταίρω το έργο μιας τοπικής εκκλησίας καθιστώντας την αδύναμη πληθυσμιακά, αλλά και με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες.

Παρ’ όλα αυτά στην σύντομη 12 χρονη διακονία της η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κατάφερε υπό τη πάντοτε σοφή καθοδήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου της να αναπτύξει παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες, ένα σεβαστό έργο σε τομείς και δράσεις με ταυτόχρονες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιώρτας και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης. Ο κ. Τζιώρτας αναφέρθηκε στο έργο το οποίο επιτελεί ο θεσμός της Ε.Ε.Κ.Α κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσονται οι 70 κοινότητες ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες αποκατάστασης και αναστήλωσης των συλημένων εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας μέσω της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής με στόχο τη διατήρηση, διάσωση, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου.

Ευχαρίστησε τέλος τους διοργανωτές για την διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως επίσης και τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες επισκοπές της Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας και Επισκοπή Καρπασίας για την πάντοτε αγαστή συνεργασία προς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.