Ο πρώτος παράγοντας είναι ο αριθμός των εισακτέων, που χρόνια τώρα ήταν μετρήσιμος και προβλέψιμος. Φέτος κρύβει και αυτός δύσκολα σημεία. Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3130/ 28-7-2020) που αναφέρει ότι όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Αυτό αίρει, εν μέρει, μία αδικία και ανατρέπει τις εκτιμήσεις μας για τη διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές, κυρίως, του 4ου Πεδίου, αλλά λιγότερο και του 2ου πεδίου.»

Εκτιμήσεις ανά πεδίο για τις Βάσεις 2020

Ο Στράτος Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «η γενική εικόνα είναι ότι έχουμε μία μετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους ποιο εύκολος δρόμος προς το Πανεπιστήμιο. Παρότι είχαμε μείωση των υποψηφίων κατά 1827 είχαμε αύξηση των υποψηφίων του 4ου πεδίου κατά 923.

Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο Πεδίο για μία ακόμη χρονιά. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με συνέπεια όσοι έμειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.»

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, «με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής δεν μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6552. Ακόμη με το διαχωρισμό των αποφοίτων σε εξεταζόμενους με το παλαιό και το νέο σύστημα είδαμε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστημα (όπως ήταν το φυσικό) με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019 οι προερχόμενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι μόνο 10.989.

Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Γλώσσα αναμένεται να γκρεμίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων.»

«Η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Τον αριθμό των εισακτέων, που καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας, τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που μεταφράζονται σε μόρια και τη σειρά προτίμησης των σχολών στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ο τρίτος παράγοντας ήταν πάντα άγνωστος και υπεύθυνος για τις εκπλήξεις των βάσεων.

Φέτος είναι πιθανό να έχουμε πολύ διαφορετικό τρόπο δήλωσης των τμημάτων γιατί έχουμε περιορισμό των μετεγγραφών, μετά από σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας με αυτό το στόχο.»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.