ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Μεγάλη διασπορά στις βαθμολογίες άνω του δέκα και μεγάλη συγκέντρωση βαθμολογιών κάτω από τη βάση, είναι η γενική εικόνα που παρουσιάζουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Ιδιαίτερα στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας και Μαθηματικά Προσανατολισμού, το ποσοστό των γραπτών κάτω της βάσης ήταν εξαιρετικά μεγάλο: 64,99% για τη Βιολογία και 61,03% για τα Μαθηματικά.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση κατέχει το μάθημα της Ιστορίας. Το 47,20% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από 10, ενώ μόλις το 9,04% συγκέντρωσε βαθμολογία από 18 έως 20.

Πανελλήνιες βάσεις 2019: Τέταρτο επιστημονικό πεδίο: Οικονομία και Πληροφορική

Μικτά είναι τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Οι υποψήφιοι σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στην Οικονομία σε αντίθεση με την Πληροφορική και τα Μαθηματικά που κατέγραψαν υψηλότερες βαθμολογίες. Φαινόμενα σταθερότητας θα έχουμε στις περιζήτητες Σχολές, ενώ με τον νέο ακαδημαικό χάρτη παρατηρείται αντίστοιχο φαινόμενο με αυτό του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Υπάρχει πληθώρα θέσεων και αντίστοιχες «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης» με αρκετά τμήματα, κυρίως περιφερειακά, να εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου κάθε χρόνο καταγράφουν πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά. Φέτος πάνω απο το 70% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 83%.

Πανελλήνιες βάσεις 2019: Δεύτερο επιστημονικό πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών

Αναμένεται καθολική πτώση βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, σε Φυσική και Χημεία. Οι καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά ίσως συγκρατήσουν τις βάσεις στα κεντρικά δημοφιλή τμήματα, όπως τα Πολυτεχνικά, ενώ κατακόρυφη μείωση των μορίων εισαγωγής αναμένεται στα περιφερειακά τμήματα.

Η αύξηση των θέσεων εισακτεών λόγω του νεόυ ακαδημαικου χάρτη δημιουργεί «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης», αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μαθητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες θα εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο πρωτοετών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση και κοντά στα 5.000 μόρια.

Πανελλήνιες βάσεις 2019: Τρίτο επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας

Εντυπωσιακά χαμηλότερες οι επιδόσεις των μαθητών στη Χημεία. Ενδεικτικά φέτος το 42,12% έγραψε κάτω απο τη βάση, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 26,25%. Οι Ιατρικές θα καταγράψουν πτώση η οποία όμως θα συγκρατηθεί από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία Προσανατολισμού. Υψηλότερο θα είναι το ποσοστό μείωσης στις Ιατρικές των Περιφερειακών Ιδρυμάτων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.