ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ: Αρκετοί μαθητές επιλέγουν να μην κάνουν σχεδιάγραμμα, προτού γράψουν την έκθεση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν χρόνο. Αυτή η τακτική δεν εξασφαλίζει την τελική ποιότητα του γραπτού τους, ενώ μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη περισσότερο επιζήμια στη διαχείριση του χρόνου.

Η έκθεση θα σου δώσει τις αναλογικά περισσότερες μονάδες. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να της αφιερώσεις το μέγιστο δυνατό χρόνο σκέψης και να φροντίσεις περισσότερο την εικόνα του γραπτού σου, αποφεύγοντας τις πολλές μουτζούρες.

Μη σπεύσεις να αναπτύξεις από την αρχή το θέμα που σου δόθηκε, ακόμα και αν θεωρείς ότι γνωρίζεις καλά τι πρέπει να γράψεις, γιατί, ενδέχεται, να αλλάξεις έπειτα άποψη.

Σκεφτείτε το θέμα από την αρχή, αλλά γράψτε την έκθεση προς το τέλος:

– Μόλις πάρεις τα θέματα, δες πριν από κάθε άλλο ερώτημα την εκφώνηση της έκθεσης.

– Γράψε σε μία λίστα για κάθε ερώτημα όλες τις ιδέες που κρίνεις ότι απαντούν στα ζητούμενα.

– Διάβασε το κείμενο, γιατί ενδέχεται να αντλήσεις από εκεί κάποιες ιδέες ή, έστω, να διευκολύνεις την κινητοποίηση σχετικών με το θέμα συνειρμών.

– Άσε κατά μέρος προς στιγμήν την έκθεση και κάνε τις ασκήσεις και την περίληψη. Όση ώρα ασχολείσαι με τα υπόλοιπα θέματα, ο νους σου, εκ των πραγμάτων, δε διαγράφει τις σκέψεις σου για το θέμα της έκθεσης. Ενώ, λοιπόν, θα διεκπεραιώνεις τα άλλα ζητούμενα, θα είναι δυνατό να ωριμάσουν οι απόψεις σου για το πληροφοριακό υλικό που θα χρησιμοποιήσεις, να ανακαλέσεις ιδέες ή να απορρίψεις κάτι που, αρχικά, έγραψες στο σχεδιάγραμμά σου.

Πανελλήνιες 2019: – Αν υπάρχουν ασκήσεις που σε δυσκολεύουν, ασχολήσου μαζί τους στο τέλος, αφού γράψεις την έκθεση. Είναι πιο σημαντικό να ολοκληρώσεις την έκθεση, παρά να σπαταλήσεις τον χρόνο σου για να απαντήσεις σε θέματα που, ακόμα και αν σκεφτείς την ορθή απάντηση, θα σου αποδώσουν λιγότερα μόρια στην τελική βαθμολογική συγκομιδή σου.

Αν γράψεις από την αρχή σε μία λίστα επιγραμματικά όλες τις ιδέες που, κατά τη γνώμη σου, απαντούν στα ερωτήματα, θα είσαι σε θέση να αποφασίσεις ορθολογικά:

α) αν κάποιες ιδέες μιλούν ουσιαστικά για το ίδιο θέμα, ώστε να αποφύγεις την επανάληψή τους που θα έκανε την επιχειρηματολογία σου κουραστική.

β) αν κάποιες ιδέες αναφέρονται σε συναφή φαινόμενα και, γι’ αυτό, χρειάζεται να ομαδοποιηθούν στην ίδια παράγραφο.
γ) αν θα ακολουθήσεις κάποια κλιμάκωση στην καταγραφή των ιδεών σου (π.χ. από τα γενικά στα ειδικά, από το άτομο στην κοινωνία κ.λπ).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.