Εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν αισθητά καλύτερα έναντι της προηγούμενής χρονιάς αυτόματα θα έχουμε δυο αποτελέσματα.

Αρχικά, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μια από τις δυο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Εν συνεχεία, ευκολότερα θέματα και καλύτερες επιδόσεις, εύλογα σημαίνουν στην πλειονότητα των τμημάτων και άνοδο των μορίων.

Τέλος, οι προτιμήσεις των υποψηφίων πάντοτε είναι ο παράγοντας Χ που φυσικά θα ορίσει τις τελικές διακυμάνσεις των βάσεων στα τμήματα. Αναμφίβολα, οι παραδοσιακές επιλογές όπως η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. δύσκολα διαφοροποιούνται και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεκριμένα τμήματα, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα τμήματα τα οποία -ανάλογα με την εκάστοτε χρονική/οικονομική συγκυρία- κερδίζουν ή και χάνουν σημαντικό αριθμό προτιμήσεων όπως π.χ. τα Παιδαγωγικά τμήματα.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων που όπως όλα δείχνουν φέτος θα έχουν ανοδική πορεία. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το 30% των υποψηφίων να μένει εκτός Πανεπιστημίων φέτος.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίστηκαν φέτος περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, υπολογίζεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ από 15.000 έως 25.000 -στο χειρότερο σενάριο- υποψήφιοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Στρατηγάκη, σχεδόν το 90% των χαμηλόβαθμων τμημάτων όρισε το 0,8 ως συντελεστή. Βάση αυτού και όλων των μέχρι στιγμής δεδομένων, η εφαρμογής της ΕΒΕ, θα επηρεάσει τις βάσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο ως εξής:

Στο 1ο πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα διαμορφωνόταν στο 8,88, δηλαδή στις 8.880 μονάδες και άρα θα προέκυπτε μια άνοδος βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 1.930 μονάδες.
Στο 2ο πεδίο η βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,15, δηλαδή στις περίπου 9.150 μονάδες, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνοδος των χαμηλότερων βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 7.800 μονάδες. Το 2020 η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν 1.350 μονάδες.
Στο 3ο πεδίο η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,25 (άρα περίπου 9.250 μονάδες), αυξημένη κατά 1.275 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.