Στην κυβέρνηση, αν και δε μιλούν για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σχηματοποιούν συνεχώς τις λεπτομέρειες των σταδίων του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ενδεχόμενο για άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων την 7η Δεκεμβρίου βρίσκεται επί τάπητος. Η σύσκεψη της Παρασκευής, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται κομβική για το πλάνο που θα υιοθετηθεί, με τα σενάρια, που αναπτύσσονται να προβλέπουν τρία βήματα.

Στο πρώτο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της εκπαίδευσης, το οποίο, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μπορεί να γίνει ανά βαθμίδες. Αρχικά, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Λύκεια. Η 7η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.

-Στο δεύτερο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα εποχικά καταστήματα. Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται με αυστηρούς όρους, όπως και κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Μαΐου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το λιανεμπόριο θα…σηκώσει ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ αυτό που μένει να απαντηθεί είναι με ποια μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

-Στο τρίτο και τελευταίο βήμα, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, θα έρθει το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία εστιατορίων και καφέ θα επιτρέπεται μόνο για καθήμενους, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και χρήση προστατευτικών μέσων.

“Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη”, σημείωσε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο κ. Πέτσας. Και σε αυτό, ακριβώς, το επίπεδο στρέφει η κυβέρνηση την προσοχή της, τονίζοντας, εξακολουθητικά, την ανάγκη τήρησης των μέτρων από την πλευρά των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις όσον αφορά στον τρόπο εορτασμού των εφετινών διαφορετικών Χριστουγέννων. Με στόχο να μην υπάρξει νέο κύμα διασποράς της πανδημίας στην κοινότητα, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ σταθερή αναμένεται να είναι και η παρουσία των χρονικών περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη εντός 48 ωρών σύσκεψη (προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μία το Σάββατο) με τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πλαίσιο της στρατηγικής για τους κύκλους της επαναφοράς των δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την οικονομία να παραμένουν σταθερά.

Πρόκειται για:

-Την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα.

-Την εικόνα που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις.

Το δεδομένο, προς το παρόν, είναι ένα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων την 1η Δεκεμβρίου έχει απομακρυνθεί, καθώς εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και σταθερή πυξίδα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία αντιμετωπίζεται ως μία υγειονομική περιφέρεια.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Νωρίτερα από άλλες χρονιές και εντός του Νοεμβρίου θα δηλώσουν φέτος τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου.

Έως τώρα, οι μαθητές υπέβαλλαν αίτηση – δήλωση συμμετοχής, στην οποία συμπληρώνουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, εντός του Μαρτίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, η δήλωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, με υπουργική απόφαση που αναμένεται, στην οποία οι υποψήφιοι θα καταγράψουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν καθώς και τα ειδικά μαθήματα, εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους στις σχολές στις οποίες είναι υποχρεωτικά, όπως οι Αρχιτεκτονικές και οι ξένες φιλολογίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.