Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ΑΠΘ, συνεχίζονται τα χτυπήματα στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις υβριστικές παρεμβάσεις βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και της απαράδεκτης απόφασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αναβάλει την τελετή βράβευσης, νέα δημοσιεύματα στο σημερινό ηλεκτρονικό τύπο κάνουν λόγο για φορολογικές αλλά και ποινικές ευθύνες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για μια ιστορία μή αποδόσεως ΦΠΑ το 2005-05.

Προφανώς συντασσόμαστε με κάθε έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη, δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το χρονικό timing, τη χρονική συγκυρία κατά την οποία μια τέτοια πληροφορία έρχεται στο φως τη δημοσιότητας.

Αφού πρώτα τον προσκάλεσαν επίσημα να τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτορας της θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ , αφού στη συνέχεια με πρόσχημα τις (αναμενόμενες) αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ πήραν με αισχρό και ύπουλο τρόπο την απόφαση αυτή πίσω, τώρα διάφορα κέντρα προσπαθούν να τον αποτελειώσουν ηθικά στα μάτια της κοινής γνώμης.

 

Παρακάτω παραθέτουμε δημοσίευμα φιλικής προς την κυβέρνηση ιστοσελίδας:

http://news247.gr

”Φορολογικές και ποινικές περιπέτειες για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο”

”Παραγγελία να απολογηθεί ο Μητροπολίτης για υπόθεση διαχείρισης Ιδρύματος της Μητρόπολης που δεν απέδωσε φόρους τα δύο τελευταία χρόνια της λειτουργίας του

Σε φορολογικές και ποινικές περιπέτειες ενεπλάκη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για μη απόδοση φόρου εισοδήματος και ανακριβή απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας συνολικού ποσού που υπερβαίνει τις 460.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά τη διετία 2004 – 05 και τη διαχείριση του «Ορθόδοξου Ιδρύματος Παιδείας και Πολιτισμού» της Μητρόπολης, το οποίο έχει καταργηθεί, όμως τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια της λειτουργίας του δεν απέδωσε φόρους για δραστηριότητες που σχετίζονται με ξενοδοχειακές υπηρεσίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Παρ’ ότι αρχικά ο ιεράρχης δεν απολογήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν «τυπική» η εμπλοκή του και η υπόθεση όδευε στο αρχείο, με παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών η δικογραφία επιστρέφει στην ανάκριση.

Η έρευνα από τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης άρχισε τον Οκτώβριο του 2016, όταν η αρμόδια για τον έλεγχο της συγκεκριμένης επιχείρησης Ζ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για τη μη απόδοση των φόρων, με τη σημείωση ότι το ίδρυμα ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα και ήταν υπόχρεο τήρησης βιβλίου.

Ακολούθησαν διώξεις στα τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θεωρήθηκε από την Εισαγγελία ότι λάμβαναν αποφάσεις, με πρώτο τον Μητροπολίτη Άνθιμο ως νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του αποδίδεται η μη απόδοση φόρου εισοδήματος ύψους 181.314 ευρώ για το 2004 και 105.347 ευρώ για το 2005, όπως και η μη ακριβής απόδοση Φ.Π.Α. ύψους 104.452 το 2004 και 81.695 το 2005.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης, δεν κλήθηκαν να απολογηθούν στην ειδική ανακρίτρια, καθώς θεωρήθηκε πως δεν είχαν άμεση διαχειριστική σχέση, αφού άλλος ιερέας είχε τη διαχείριση του ιδρύματος.

Στη δικογραφία παρατηρείται πως ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων ποσών είναι εξωλογιστικός, καθώς ποτέ δεν βρέθηκαν βιβλία της περιόδου εκείνης. Στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας για να εγκριθεί η αρχειοθέτηση της δικογραφίας, ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος είχε άλλη άποψη και επέστρεψε τη δικογραφία στην ανάκριση, με την παραγγελία να ληφθεί απολογία από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος γνώριζε τη διαχείριση, επομένως πρέπει να διερευνηθεί βαθύτερα η ποινική του ευθύνη.

Το ίδιο έπραξε και άλλος εισαγγελέας Εφετών που χειρίστηκε το τμήμα του δεύτερου κατηγορούμενου, ενώ άλλη άποψη εξέφρασε τρίτος εισαγγελέας που ενέκρινε την αρχειοθέτηση ως προς τον τρίτο κατηγορούμενο.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα καταργήθηκε το 2005 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Άνθιμου και συστάθηκε στη θέση του το «Εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» στο οποίο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και στις τάξεις του λειτουργεί η ίδια ξενοδοχειακή μονάδα.”

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.