Πλήθος πιστών στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγ. Νικολάου στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης.

Πλήθος πιστών στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγ. Νικολάου στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης.

Χαίρει, αγάλλεται και λαμπροφορεί η πόλη της Κοζάνης τον Προστάτη και Έφορό της Άγιο Νικόλαο, τον Ιεράρχη του Χριστού, που σκέπει και κραταιώνει τους πιστούς και ιδιαιτέρως τον φιλάγιο λαό της δυτικής Μακεδονίας.

Ευλαβείς πιστοί και προσκυνητές, προσήλθαν χθες και σήμερα, στον μεγαλώνυμο ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου με το εμβληματικό Καμπαναριό, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Κοζάνης, για να προσκυνήσουν το Ιερό του Εικόνισμα και το Ιερό Λείψανο του δημοφιλούς Αγίου καθώς και να καταθέσουν την αγάπη και τον σεβασμό στον δικό τους “παππού”, όπως με σεμνή οικειότητα αποκαλούν τον Άγιο οι Κοζανίτες. Στον παππού που αναπαύει τις ψυχές τους, ζεσταίνει τις καρδιές τους και ενδυναμώνει το φρόνημά τους.

Παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας τρισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, καταγομένου από την περιοχή της Κοζάνης, ο οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την Κοζάνη κηρύττοντας παράλληλα με θεολογική ενάργεια τον θείο λόγο. Συγχοροστάτησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη και της λαμπράς Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου και του σεπτού Ποιμενάρχου της Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιουμένων υπό Ιερέων και Διακόνων με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, αναφερθείς στον Ιεράρχη του Χριστού Νικόλαο, στο πάθος που υπερασπίστηκε την ορθόδοξη πίστη αλλά και στο χαρακτηριστικό της πραότητος με το οποίο διακρίθηκε. “Η πραότητα σήμερα παρουσιάζεται στον κόσμο ως σημείον αντιλεγόμενον αλλά αποτελεί μία διαρκής πρόσκληση του Αγίου Νικολάου να έχουμε πραότητα στη ζωή μας, να είμαστε δεκτικοί της ευλογίας και της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος! Είστε ευλογημένοι από τον Θεό που σας προστατεύει ο Άγιος Νικόλαος, ο δικός σας “παππούς”, έχοντας ως μόνιμη ευλογία στη ζωή σας την ζωντανή του παρουσία στον ιστορικό τούτο Ιερό Ναό” είπε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε καταλλήλως στο πυκνό εκκλησίασμα και στους εορτάζοντες κατ’ όνομα.

Ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον Μητροπολίτη της Κοζάνης, και εκ μέρους του Σεβ. Περιστερίου, για την ευγενική πρόσκλησή του να συνεορτάσουν από κοινού με τον ευλογημένο λαό της Κοζάνης τον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο.

Στη δική του προσλαλιά ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Μακεδονίας κ. Παύλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον φιλάγιο Λαό για την συμμετοχή τους στον πάνδημο εορτασμό του Προστάτου και Πολιούχου της Κοζάνης, ευχόμενος άπαντες να μιμηθούν τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νικολάου, με τις οποίες τίμησε τον Τριαδικό Θεό και δοξάστηκε από την Χάρη Του!

Τέλος, εξέφρασε, τις θερμές του ευχαριστίες προς τους αρχιερείς για την λαμπρά παρουσία τους στον εφετινό πανηγυρικό εορτασμό.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου και της Ιερής του Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή Ιερέων, τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, των Σημαιοφόρων των Σχολικών Βαθμίδων της πόλης, εκπροσώπων Συλλόγων, αγημάτων των Προσκόπων, των Οδηγών και του τοπικού Ερυθρού Σταυρού και πλήθους ευσεβών πιστών, κατοίκων και επισκεπτών – προσκυνητών.

Κατά τη διάρκειά της παιάνισαν οι Φιλαρμονικές του Δήμου Κοζάνης και του Ελληνικού Στρατού, αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές στον μεγάλο αυτόν Άγιο της Ορθοδοξίας.

Να αναφερθεί ότι στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τους Βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Άρτια ήταν η διοργάνωση της πανηγύρεως υπό τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτ. του Οικ. Θρόνου π. Δημήτριο Χαρισίου και των συνεργατών του ενώ τελετάρχης ήταν ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. του Οικ. Θρόνου π. Νικόλαος Βαχτσεβάνος.

Ο ιερός Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου με το κωδωνοστάσιό του αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης και σημείο αναφοράς και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Είναι ο τρίτος σε αρχαιότητα Ναός της πόλης αλλά πρωτεύον κέντρο λατρείας των Κοζανιτών και μνημείο με μεγάλη ιστορική και εθνική αξία.

Η τρίκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη με δάπεδο μαρμαρόστρωτο και δίριχτη στέγη, κτίσμα του 1721 (ο πρώτος Ναός ανεγέρθη το 1664), δεν έχει μείνει έως σήμερα καμία ημέρα χωρίς να λειτουργηθεί με την ευσέβεια των ανθρώπων να θεωρεί παρούσα, ζωντανή και προστατευτική τη χάρη του Πολιούχου τους Αγίου Νικολάου.

“Τῆς ΚΟΖΑΝΗΣ τὴν πόλιν, ἐκ πολλῶν περιστάσεων, καὶ δεινῶν ἐρρύσω παμμάκαρ, Ἱεράρχα Νικόλαε, καὶ ὤφθης τῷ λαῷ Σου θαυμαστῶς, ὡς Ἄγγελος Κυρίου τοῦ Θεοῦ, διὰ τοῦτο ὡς προστάτην ἡμῶν στερρόν,γεραίρομεν κραυγάζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.