Σερβία: Το διαρρεύσαν Σαββατοκύριακο, του εκ γενετής Τυφλού, 28 και 29 Μαΐου, στην πόλη Сурдулица (Σουρδουλίτσα), της Μητρόπολης Βρανίων της Σερβίας, εορτάστηκε πανηγυρικά η εορτή των τοπικών Αγίων Μαρτύρων…

της ως άνω πόλης. Βρίσκεται 30 χιλ. Β.Α. της Βράνιας, στα σύνορα της Βουλγαρίας και οι κάτοικοί της, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, είναι Σέρβοι 18.274, Ρομά 10.119 και Βούλγαροι 1.004 άτομα.

Μετά από πρόσκληση του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βρανίων κ.Παχωμίου, στον εορτασμό, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδας

και Μητροπολίτη Σκοπίων κ.κ.Ιωάννη, παρέστη και έλαβε μέρος, ο Σεβ/τος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίτσας και τοποτηρητής Μοναστηρίου και Πελαγονίας κ.Μάρκος, συνοδευόμενος από τον πολύτεκνο διάκο του, π.Αλέξανδρο.

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, του οποίου προέστη ο Επίσκοπος κ.κ. Μάρκος, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική πνευματική και καλλιτεχνική εκδήλωση και άνοιξε έκθεση με θέμα: «Άγιος Βικέντιος Επίσκοπος των Σκοπίων», ο οποίος υπέφερε μαζί με τους μάρτυρες της Σουρδουλίτσας. Η έκθεση περιέχει φωτογραφίες, έγγραφα και γραπτές μαρτυρίες της δράσης του Αγίου Βικεντίου, πριν και μετά την εκλογή του σε Επίσκοπο Σκοπίων, καθώς και μαρτυρίες του μαρτυρίου του, από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής. Τα εκθέματα προέρχονται από το Σερβικό Μαρτυρολόγιο (1915-1918) της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μητρόπολης Βρανίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Επίσκοπος κ.Μάρκος μετέφερε χαιρετισμούς και τις ευλογίες από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, τονίζοντας ότι <<δεν είναι μόνο ο τίτλος που τους δένει με τον Άγιο Βικέντιο και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Ιωάννης, ως Μητροπολίτης Σκοπίων, είναι επίσης έτοιμος να μαρτυρήσει για τον Χριστό και την Εκκλησία του, αν χρειαστεί και με τίμημα της ζωής του.>>

Της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, στις 29 Μαΐου, προέστη ο Επίσκοπος κ.Μάρκος με συλλειτουργό τον οικοδεσπότη Επίσκοπο κ.Παχώμιο, καθώς και με ιερείς από την Επισκοπή Βρανίων και την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, με την συμμετοχή Σέρβων στρατιωτών, και νέων με τοπικές ενδυμασίες, έγινε λιτανεία με την εικόνα και τα λείψανα των Μαρτύρων προς την τοποθεσία που ονομάζεται «Βαθιά Κοιλάδα», η οποία είναι ο τόπος όπου υπέφεραν τα μαρτύρια και την τελευτή τους οι Άγ.Μάρτυρες της Σουρδουλίτσας.

Στη γιορτή αυτή προσήλθαν πιστοί από τις γύρω πόλεις, άμεσοι απόγονοι των μαρτύρων Surdulica, καθώς και πιστοί από ττην Βόρεια Μακεδονία.

Ακολούθησε παράθεση τράπεζας σε όλο το εκκλησίασμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.