ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΦΑΗΛ : Σε δύο μήνες επιστρέφει στην Κύπρο από τη Βοστώνη όπου νοσηλεύεται ο μικρός Αντώνης που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, την σπάνια αυτή ασθένεια από την οποία έχει προσβληθεί και ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και του υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου ο μικρός Αντώνης με έξοδα του κυπριακού κράτους ταξίδεψε στη Βοστώνη και στην εξειδικευμένη παιδιατρική κλινική στην οποία χορηγείται η θεραπεία, η οποία έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Alpha Κύπρου, η υγεία του παιδιού εξελίσσεται ομαλότατα. Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κύπρου, ο οποίος ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στο υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία.

Μάλιστα, ο κύριος Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε στον Έλληνα ομόλογό του Βασίλη Κικίλια να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της οικογένειας του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και θεραπείας του παιδιού στο ίδιο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, δηλαδή ο κ. Βασίλης Κικίλιας, ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική τακτική. Αντί να υιοθετήσει τα αυτονόητα και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κύπριου ομολόγου του, πράττει τα εντελώς αντίθετα. Μάλιστα, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου ο κ. Κικίλιας με προσωπική του δήλωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο ισχυρίστηκε πως το ζήτημα με τον Παναγιώτη Ραφαήλ δεν είναι οικονομικό αλλά επιστημονικό, φθάνοντας στο σημείο να διατυπώσει την άποψη πως η θεραπεία που λαμβάνει τώρα ο Παναγιώτης Ραφαήλ και η θεραπεία που προτείνεται από το νοσοκομείο της Βοστώνης είναι ασύμβατες.

Είναι προφανές πως ο κ. Κικίλιας, με τη στήριξη των επιστημόνων που συνθέτουν το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ (καθ’ ύλην αρμόδιο για να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις), προσπαθεί να συγκαλύψει τα αυτονόητα.

Ποια είναι αυτά;

– Ένα παιδί από την Κύπρο που πάσχει από την ίδια ασθένεια λαμβάνει την εγκεκριμένη θεραπεία στην Αμερική και ήδη η υγεία του εξελίσσεται ομαλά και εντός διμήνου επιστρέφει στην Κύπρο.

– Η θεραπεία αυτή που παρέχεται στη Βοστώνη, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ενέσιμου φαρμάκου, είναι δυνατόν να χορηγηθεί το αργότερο έως την ηλικία των 24 μηνών. Ο Παναγιώτης Ραφαήλ είναι 18 μηνών και άρα η θεραπεία αυτή πρέπει να του παρασχεθεί άμεσα.

– Το φάρμακο είναι καινούργιο και ως εκ τούτου οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι μόνον αυτές που απαιτεί ο αυστηρότατος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ο οποίος ενέκρινε τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος.

Προφανώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αφορούν στη συμπεριφορά των ασθενών στους οποίους χορηγείται αυτό το φάρμακο σε βάθος χρόνου. Επαναλαμβάνουμε, το σκεύασμα αυτό είναι απολύτως καινούργιο.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, το επιστημονικό δυναμικό του ΕΟΠΥΥ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να κρύβονται πίσω από προσχήματα και να μην εγκρίνουν τη μεταφορά του μικρού ασθενούς στη Βοστώνη για λόγους δήθεν τάχα μου… επιστημονικούς;

Πρόκειται για άλλη μία επίδειξη απάνθρωπης αναλγησίας από το επιστημονικό δυναμικό του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και του ιδίου του υπουργού.
ZOUGLA

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.