Με λαμπρότητα και τη δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η 56η επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου από την Βενετία στο Ηράκλειο.

Στην εορτή χοροστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος καθώς και ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ενώ για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας συμμετείχε της Ακολουθίας πλήθος πιστών, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο ναό ως τιμή στον Άγιο Απόστολο Τίτο, τον πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας Κρήτης.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε η τελετή χειροθεσίας του σπουδαίου καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Παναγιώτη Μήτσια ως Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης ενώ ο κ. Ευγένιος υπενθύμισε ότι οι ενέργειες απονομής του συγκεκριμένου οφικίου ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης (και νυν εφησυχάζοντα) κ.κ. Ειρηναίο.

Μία πρόταση άμεσα και με χαρά και τιμή έκανε αποδεκτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όμως η ενσκήψασα πανδημία δεν επέτρεψε επί δύο χρόνια την πραγματοποίηση της τελετής και την απόδοση του οφικίου στον κ. Μήτσια.

Βαθιά συγκινημένος και με τη φωνή του να «σπάει» σε λυγμούς ο καθηγητής Ιατρικής έκανε αναδρομή στην πορεία του και στα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ευχαρίστησε τους γονείς και τους παππούδες του, που όπως είπε του μετέδωσαν την πίστη στο Χριστό αλλά και το σεβασμό στη Μητέρα Εκκλησία της Πόλης, ως Κωνσταντινουπολίτες και οι ίδιοι.

Επιπλέον, ευχαρίστησε την σύζυγο και τα παιδιά του για τη θερμή συμπαράσταση, που όπως ανέφερε, είχε από εκείνους κατά τη θητεία του σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία των ΗΠΑ αλλά και στα χρόνια επιστροφής στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι ήταν διακαής πόθος τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του να προσφέρουν υπηρεσία στην πατρίδα και τους πάσχοντες ασθενείς. Ο δρόμος του νόστου οδήγησε τον ίδιο, τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά στην Κρήτη όπου υπηρετεί ως Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ αλλά και ως καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τονίζεται τέλος ότι ο Παναγιώτης Μήτσιας διακονεί την τοπική Εκκλησία ως ψάλτης στο Ιερό Αναλόγιο του Αγίου Τίτου αθόρυβα και ταπεινά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.