Ουκ ολίγοι σε μία δύσκολη στιγμή στρέφουν το βλέμμα τους στον ουρανό αναζητώντας μία ανώτερη δύναμη να τους στηρίξει. Μοναδικό καταφύγιο και αρκετούς σε αυτές τις στιγμές είναι η επίκληση στα θεία.

Διάσημοι Έλληνες, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, μεγάλοι επιχειρηματίες, έχουν κάποια στιγμή νιώσει την ανάγκη να ακουμπήσουν στην «αγκαλιά» της Παναγιάς να τους βοηθήσει σε ένα σημαντικό ζήτημα της ζωής τους.

Τα τάματα που πλαισιώνουν την κατάφορτη από χρυσά τάματα εικόνα της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι άπειρα. Εντός του μαρμάρινου κουβούκλιου όπου βρίσκεται το προσκυνητάρι της Αγίας Εικόνας, πλείστα όσα αφιερώματα στη χάρη της, υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Από τους βασιλικούς σταυρούς και τις εικόνες τάματα πολιτικών, μέχρι τους χρυσούς δίσκους τραγουδιστών και τα μετάλλια Ολυμπιονικών. Ολοι τους, αναζήτησαν κάποια στιγμή βοήθεια ή θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους μπροστά στη θαυματουργή εικόνα.

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, αναφερόμενος στα τάματα που έχουν κάνει διάσημοι Ελληνες, έχει να θυμηθεί δεκάδες περιπτώσεις πολιτικών, καλλιτεχνών, αθλητών, μέχρι και… τέως βασιλέων.

Μεταξύ των πολιτικών ήταν και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος βάφτισε εκεί το παιδί του, εκπληρώνοντας το προσωπικό του τάμα. Επίσης και η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας μετά την περιπέτεια της υγείας της.

Επίσης, τις ελπίδες τους στη Μεγαλόχαρη εναπόθεσαν η Μαριάννα Λάτση με τον Νίκο Κούρκουλο, το διάστημα που ο ηθοποιός ήταν άρρωστος. Ο αξέχαστος ηθοποιός δώρισε το τέμπλο στην Εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλομάτας στο Κτικάδο της Τήνου, από όπου καταγόταν.

Τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, στο βιβλίο της μονής έχουν αφήσει εποχή. «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η αείμνηστη Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία»

Ιδιαίτερη σχέση με την Παναγία της Τήνου είχε επίσης η τέως βασιλική οικογένεια. Η Αννα Μαρία στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανέβηκε από το λιμάνι στον ναό με την κόρη της Αλεξία, αφήνοντας έναν χρυσό σταυρό στην εικόνα. Πριν από τέσσερα χρόνια κάτι ανάλογο έκανε και ο γιος της Νικόλαος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Έθνος”.

Επίσης αρκετά τάματα και δωρεές έχουν κάνει μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες, όπως των Ωνάση, Νιάρχου και Λιβανού, χωρίς να κάνουν σχεδόν ποτέ αισθητή την παρουσία τους. Το πέρασμά τους από τη Μεγαλόχαρη γίνεται γνωστό από τις ιδιόχειρες υπογραφές τους στο βιβλίο των ευχαριστηρίων των πιστών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.