Η παράδοση θέλει την Παναγία να κάνει θαύματα σε Ορθοδόξους και μη, δείχνοντας έτσι την αγάπη της προς τους πονεμένους προσκυνητές ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες.
Η σκούνα του «Δεληγιώργη»
Μια φορά, τον Μάρτιο του 1888, η σκούνα του «Δεληγιώργη» προσέκρουσε σε ύφαλο και κόπηκε στα δύο εν μέσω θαλασσοταραχής. Το πλήρωμα και ο καπετάνιος ζήτησαν τη βοήθεια της Παναγίας.Τότε ένας ναύτης έριξε στην μανιασμένη θάλασσα μια βάρκα, η οποία όχι μόνο δεν αναποδογυρίστηκε, αλλά χώρεσε όλο το πλήρωμα.Ολοι σώθηκαν και όταν έπιασαν ξηρά αφιέρωσαν στη χάρη της ένα ομοίωμα της σκούνας.
«Παναγία μου σώσε με»
Η Ευφροσύνη ήταν μια νέα κοπέλα, υπηρέτρια σε μια γιατρό.Η γιατρός κάποια στιγμή πέταξε την άτυχη κοπέλα στο ποτάμι με σκοπό να την πνίξει. Μέσα στον πανικό της η Ευφροσύνη φώναξε «Παναγία μου σώσε με».Αμέσως παρουσιάστηκε η Μεγαλόχαρη και την έσωσε. Ομως η Παναγία έγινε και τιμωρός. Πυρκαγιά ξέσπασε στο σπίτι της γιατρού και κάηκαν τα πάντα. Η ίδια η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή. Οταν η γιατρός έμαθε πως σώθηκε η Ευφροσύνη, πήγε στον ναό και ζήτησε συγχώρεση.
«Μη φοβάσαι»
Μια γυναίκα από το Λεωνίδιο, η Μαρία Μίχα, ταξίδευε με το πλοίο με προορισμό τη Σύρο. Την ώρα που προσπαθούσε να επιβιβαστεί στη βάρκα που θα την έβγαζε στο νησί, γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα. Τότε άκουσε μια φωνή να την προτρέπει να κολυμπά. Αν και δεν γνώριζε κολύμπι, κατέφερε να επιπλέει επί δύο ώρες, ώσπου εντοπίστηκε και περισυνελλέγη. Μετά το τέλος της περιπέτειάς της, έσπευσε στην Τήνο και προσκύνησε τη Μεγαλόχαρη.
«Σώσε το κοριτσάκι μου»
Ο Γ.Ξενάκης βρισκόταν με το μόλις δύο ετών κοριτσάκι του στη Σύρο, σε ένα εργοστάσιο παρασκευής λουκουμιών.Κάποια στιγμή η μικρή Αναστασία ξέφυγε της προσοχής του πατέρα της, γλίστρησε και πήγε να πέσει στο καζάνι όπου υπήρχε καυτός πολτός υλικών με τα οποία επιτήδειοι εργάτες έφτιαχναν λουκούμια.Ο πατέρας, σαν είδε τη βουτιά του παιδιού,φώναξε με απόγνωση: «Παναγία μου, το κοριτσάκι μου» και τότε σαν ένα αόρατο χέρι να την κράτησε, η μικρή αρπάχτηκε από τις αλυσίδες που κρατούσαν το καζάνι και σώθηκε.Ο πατέρας αφιέρωσε στην Παναγία μια αναπαράσταση της τραγικής και ταυτόχρονα ιερής σκηνής: ένα παιδί να κρατιέται από τις αλυσίδες του λέβητα.