Συνεχίζοντας την προσφιλή της τακτική η Τουρκία, εξακολουθεί να επενδύει στην Ελληνορθόδοξη κληρονομιά για να προβάλει και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν. Με μόλις 4 μήνες πριν από τις εκλογές, τη χώρα να μαστίζεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και τα ποσοστά του Ερντογάν να υποχωρούν σημαντικά, η Άγκυρα διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Η ιστορική Μονή, ένας από τους κυριότερους πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας, έχει προσελκύσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύουν το κάλλος της Μονής κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε μέσα σε βράχους σε ύψος 300 μέτρων στην κοιλάδα Altındere του Karadağ στην περιοχή Ματσούκα της Τραπεζούντας. Προσφέρει στους επισκέπτες του μια ξεχωριστή εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου σε συνδυασμό με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό και είναι επίσης υποψήφιο για ένταξη στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η αποκατάσταση περιελάμβανε εξωραϊσμό, γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα και ενίσχυση των πετρωμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου κατά 65%, η Μονή άνοιξε μερικώς για το κοινό στις 28 Ιουλίου 2020. Το τρίτο στάδιο της αποκατάστασης, που περιλαμβάνει τον εσωτερικό αύλειο χώρο, ολοκληρώθηκε αργότερα και το τμήμα άνοιξε ξανά στους επισκέπτες την 1η Ιουλίου 2021. Αυτό το διάστημα φιλοξένησε 340.000 επισκέπτες.

Έγιναν ανασκαφές και καθαρισμοί τόσο στο «εκκλησάκι του νεκροταφείου», που δεν είχε ερευνηθεί προηγουμένως, όσο και στο «κρυφό παρεκκλήσιο», με νέες αγιογραφίες στο μοναστήρι.

Ομάδες εργάζονται επίσης για τη διαγραφή των γκράφιτι που είναι χαραγμένα στις αγιογραφίες του ιερού. Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στο εσωτερικό του μοναστηριού, επισπεύδονταν η διαμόρφωση του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε και η εξωτερική φωταγώγηση της μονής.

Η Παναγία Σουμελά, η οποία διαθέτει υδραγωγείο καθώς και εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, θα προσφέρει μια διαφορετική ομορφιά τη νύχτα με την αστραφτερή πρόσοψή της στην απότομη πλαγιά. Ο Επαρχιακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Ταμέρ Ερντογάν δήλωσε στο Anadolu Agency ότι η Μονή Σουμελά έχει μοναδική ομορφιά λόγω της τοποθεσίας της.

Τονίζοντας τη σημασία του μοναστηριού για τον θρησκευτικό τουρισμό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Μονή Σουμελά συμβάλλει στον τουρισμό στην περιοχή και τη χώρα.

Επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση φωτισμού ολοκληρώθηκε σε περίπου οκτώ μήνες, ο Ερντογάν συμπλήρωσε: «Ως αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής και σχολαστικής δουλειάς από την τεχνική ομάδα του υπουργείου, ολοκληρώθηκε η τεχνική υποδομή των εργασιών φωτισμού. Τώρα προσθέσαμε μια άλλη ομορφιά στο μοναστήρι και ελπίζουμε το 2023 να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες».

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πολλά σημεία της Μονής Σουμελά ανακαινίστηκαν τον 18ο αιώνα και ορισμένοι από τους τοίχους της ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Με την προσθήκη μεγάλων κτισμάτων τον 19ο αιώνα, το μοναστήρι απέκτησε μια υπέροχη εμφάνιση.

Η Μονή Σουμελά αποτελείται από την κύρια βραχώδη εκκλησία, πολλά παρεκκλήσια, μια κουζίνα, φοιτητικά δωμάτια, έναν ξενώνα, μια βιβλιοθήκη και μια ιερή πηγή. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των σπηλαίων και των παρεκκλησιών πιστεύεται ότι ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους, που εκτείνονται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.