Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας με αφορμή το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, καθώς και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο, μετά από πέντε χρόνια εργασιών.

«Υποστηρίζουμε οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί να επισκεφθεί τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και θέλει να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά στις 15 Αυγούστου. […] Ωστόσο, καταλαβαίνουμε επίσης εκείνους από τις κοινότητές μας που δεν θέλουν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του Ερντογάν ότι σέβεται τον πολιτισμό μας και ότι συμμετέχουν στην «αποδοχή» της «πρόσκλησης» της κυβέρνησής του να την επισκεφθούν» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Τέτοιος είναι ο πόνος που έχει προκληθεί από την Τουρκική Κυβέρνηση στον λαό μας, ώστε να βρίσκονται σε δίλημμα, ανάμεσα από το να μην παρευρεθούν στην Ιερή λειτουργία και τον φόβο ότι, με την παρουσία τους λόγω της αγάπης και της έλξης που νοιώθουν για τα Ιερά αυτά χώματα τα τελευταία 1600 χρόνια» τονίζεται.

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άνοιγμα της μονής της Παναγίας Σουμελά και η άδεια να διεξαχθεί η λειτουργία εκεί, είναι μια αδύναμη προσπάθεια να καθησυχάσει [σ.σ.: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] τους ανθρώπους μας και να θεωρηθεί ως χειρονομία «σεβασμού του πολιτισμού μας»».

«Πιστεύουμε ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει ποτέ να περιοριστούν από την επίσκεψή τους σε αυτό το ιερό μέρος που για 1600 χρόνια χρησίμευσε ως φάρος του Χριστιανισμού μέχρι την κατάσχεσή του και την απαγόρευση του το 1922».

«Κοιτάζοντας προς τα ανατολικά της Ευρώπης σήμερα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την καταστροφή και τα ερείπια των εκκλησιών και του χριστιανικού πληθυσμού της. Πολλές από τις μυριάδες εκκλησίες και άλλα ιερά μέρη χρησιμοποιούνται πλέον ως στάβλοι ή αποθήκες, μετατρέποντας άλλα σε μουσεία και άλλα σε Τζαμιά».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Το μήνυμά μας προς την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα άλλα καταπιεστικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο είναι αυτό: «Μην σκεφτείτε ποτέ ότι σταματήσαμε να ανταποκρινόμαστε στις φωνές των προγόνων μας που εξακολουθούν να φωνάζουν για δικαιοσύνη». Ποτέ δεν σταματήσαμε να επισκεπτόμαστε τα νεκροταφεία, αναζητώντας τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες που άφησαν οι πρόγονοί μας. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο ότι έχουμε το θάρρος να πολεμάμε και να διεκδικούμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας, αλλά πάνω απ ‘όλα, το
παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον μας ως «Έλληνες του Πόντου». Ανοιχτά ή όχι, θα συνεχίσουμε να τιμούμε την Παναγία Σουμελά.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η λύπη «για την απουσία του Πατριάρχη μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να μειώσει τη σημασία αυτής της ημέρας ή της λειτουργίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί» .

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε για τον Χριστιανικό πληθυσμό της Τουρκίας να γίνονται ελεύθερα λειτουργίες σε όλους του Χριστιανικούς Ναούς της. Άλλωστε όπως διακηρύσσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός «η Τουρκία δίνει κοσμικότητα και ελευθερία σε όλους τους πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας». Δεν μένει παρά να το αποδείξει και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να δούμε λειτουργία και στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας» καταλήγει η ανακοίνωση

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.