ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑ: Ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι στον ιστορικό ναό Παρηγορήτισσας Άρτας. Του π. Ηλία Μάκου. Ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο τουριστικής προβολής της περιοχής, επισκέφτηκαν την ιστορική βυζαντινή Εκκλησία της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Θαύμασαν, κατέγραψαν εντυπώσεις ένα σπάνιο μνημείο Βυζαντινής Τέχνης, ο ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παλαιότερα υπήρξε καθολικό Μονής, έχει υποστεί φθορές στο πέρασμα του χρόνου.

Παναγία Παρηγορήτισσα Άρτα δημοσιογράφοι

Γίνονται, αυτή την περίοδο, μελέτες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθεί το έργο αναστήλωσής της.

Ενημερώθηκαν, οι ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι (που επισκέφτηκαν ακόμη το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Αρχαία Νικόπολη και το Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα), ότι η Εκκλησία της Παρηγορήτισσας πρωτοκτίστηκε από το Μιχαήλ τον Β΄ Κομνηνό στα μέσα του 13ου αι., ενώ τη σημερινή της μορφή, μεγαλύτερων διαστάσεων από την αρχική, έλαβε στα τέλη του 13ου αι. από τον Νικηφόρο τον Α΄ και τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα στα τέλη του 13ου.

Παναγία Παρηγορήτισσα Άρτα ξενάγηση

Σύμφωνα με τα ονόματα, που αναγράφονται στο ανάγλυφο διάκοσμο της δυτικής εισόδου, ο Αν. Ορλάνδος χρονολόγησε την ανέγερση του ναού μεταξύ των ετών 1283 και 1296.

Τα ψηφιδωτά, που διακοσμούν τον τρούλο (Παντοκράτορας με δώδεκα προφήτες και σώματα Χερουβείμ και Σεραφείμ, οι τέσσερις Ευαγγελιστές), είναι φθαρμένα.

Παναγία Παρηγορήτισσα Άρτα Τρούλος

Οι παλαιότερες τοιχογραφίες στο ναό χρονολογούνται στις αρχές του 15ου αι.

Στο Ιερό οι τοιχογραφίες της κόγχης χρονολογούνται από το 1558, ενώ στους τοίχους του κυρίως ναού και του νάρθηκα οι τοιχογραφίες έγιναν από τα τέλη του 17ου έως και τα τέλη του 18ου αι.

Ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας Άρτα

Ο ναός της Παρηγορήτισσας είναι, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ένας δείχτης. Δείχτης για το σήμερα και το αύριο. Προσανατολίζει σωστά. Δείχνει πάντα το μεγάλο δρόμο. Τον ωραίο δρόμο. Του Θεού το δρόμο.

Εδώ η ασφάλεια. Εδώ η παρηγοριά. Στο τέρμα η ατέρμονη ευτυχία. Ευτυχείς οι πιστοί, που δεν περιφρονούν τους πνευματικούς δείκτες.

Ο ναός της Παρηγορήτισσας μας θυμίζει κάθε στιγμή ότι για να μη φθάσει ο άνθρωπος στο κατάντημα να αποχωριστεί από το Θεό της αγάπης και του ελέους, πρέπει να εφαρμόζει σε όλη του τη ζωή τη θεία παραγγελία:

Κράτει ο έχεις.

Να προσέχουμε, δηλαδή να κρατάμε και να φυλάττουμε στην ψυχή μας το σωτήριο θησαυρό της πίστης και της υπακοής στο Χριστό.

Μη δώσουμε ποτέ εμπιστοσύνη σε όσα αντίθετα προς τη χριστιανική διδασκαλία παρουσιάζει ο κόσμος.

Μη νομίσουμε ποτέ, ότι θα βρούμε πραγματική ευτυχία με την ανειλικρίνεια και το ψεύδος, με την αδικία και την έχθρα, με την ανηθικότητα και γενικά με την καταπάτηση των ευεργετικών διατάξεων του Θεού.

Ο ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα στέλνει διαχρονικά το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετό να έχουμε οι Χριστιανοί κάποια χλιαρή και άκαρπη πίστη.

Πρέπει η πίστη μας να είναι ζωντανή και θερμή. Και να έχει καρπούς τα έργα της αρετής, τη χριστιανική συμπεριφορά σε όλες τις περιστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η πίστη μας θα μένει θερμή και ακλόνητη πάντοτε.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.