Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μαλίων (Παναγία «Γαλατιανή»), όπου φυλάσσεται η ιερά εικών του εορτάζοντος Αγίου Τρύφωνος.

Στο κήρυγμά του ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανεφέρθη στην βιωτή και το θαυματουργικό έργο του Αγίου Τρύφωνος, του και Προστάτου των αμπελώνων, των χωραφιών και πάντων των γεννημάτων της γης, λέγοντας: «Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Τρύφωνα, ένα αγόρι που καταγόταν από τη Λάμψακο της Μ. Ασίας. Το επάγγελμά του ήταν βοσκός χηνών. Από πολύ μικρή ηλικία όμως αγάπησε υπερβολικά τον Θεό και Τον έκανε φίλο του. Όλη την ημέρα, κατά τη διάρκεια της βοσκής των χηνών, μιλούσε μαζί Του. Γι’ αυτό και ο Χριστός δεν του χαλούσε ποτέ χατίρι. Ότι και να Του ζητούσε ο Τρύφωνας, ο Κύριος του Ουρανού και της Γης, ο Κύριος της Δόξης το πραγματοποιούσε.

Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε σε όραμα στον αυτοκράτορα Γορδιανό (238-244) και του υπέδειξε τον Τρύφωνα, ως τον μοναδικό άνθρωπο που μπορούσε να απαλλάξει την μοναχοκόρη του από την ασθένεια και τη σατανική έφοδο. Οι απεσταλμένοι του αυτοκράτορος συνάντησαν και γνώρισαν εξ Αγίου Πνεύματος τον Τρύφωνα στην πατρίδα του, τη Λάμψακο. Από εκεί έφυγαν και πήγαν, μαζί με τον Τρύφωνα, στη Ρώμη. Εκεί ο Γορδιανός, που είχε πληροφορηθεί για τις θαυματουργικές ικανότητες του Τρύφωνα, τον παρεκάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Και εκείνος την θεράπευσε, αλλά ομολόγησε μπροστά στον αυτοκράτορα ότι ο πραγματικός ιατρός και Εκείνος ο οποίος δίδει και χαρίζει την ζωή, τη δύναμη και την υγεία στους ανθρώπους είναι μονάχα ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Ο Άγιος Τρύφωνας μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Δεκίου, αρνούμενος τις θυσίες των ειδώλων που επέβαλαν οι διώκτες των χριστιανών, αλλά και χωρίς να φοβάται, ούτε και να παρασύρεται από τις κολακείες και τις υποσχέσεις που έδιδαν. Αυτό τον μεγάλο Άγιο τιμούμε σήμερα, ο οποίος προστατεύει όχι μόνο τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κτίση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ας επικαλεστούμε τις πρεσβείες του Αγίου Τρύφωνος, ο οποίος τόσες πολλές φορές έχει δείξει την ευεργεσία του στους ανθρώπους, και ας του ζητήσουμε να παρακαλεί διαρκώς τον Παντοδύναμο και Τριαδικό Θεό να απαλλάξει την Οικουμένη από την φοβερά αρρώστια που ενέσκηψε στην εποχή μας και μας τυραννάει σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Να τον παρακαλέσουμε να μεσιτεύει και να πρεσβεύει ώστε ο Κύριός μας να μη μας δοκιμάσει παραπάνω από τις δυνάμεις και τις αντοχές μας. Ακόμη και αν νοσήσουμε, να μην αναγκαστούμε να χάσουμε τις ζωές μας. Γιατί όταν τον παρακαλούμε όλοι μαζί –Επίσκοπος, Κλήρος και λαός– η προσευχή μας είναι δυνατή και ανεβαίνει ως θυμίαμα εύοσμον στον θρόνο της μακαριότητος του Τριαδικού Θεού».

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου μηνός Φεβρουαρίου.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού ανεγνώσθη, κατά παράδοση, ο λεγόμενος «Εξορκισμός εις κήπους, αμπελώνας και χωράφια», η ευχή δηλαδή του Αγίου Τρύφωνος που προφυλάσσει τους κήπους, τα αμπέλια, τα χωράφια και όλα τα δέντρα τα καρποφόρα και μη από κάθε ζωύφιο που τα καταστρέφει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.