Την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να κατανοήσουν τα αίτια της ήττας στο στρατόπεδο του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου τους, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα ως προς το τι οδήγησε το κόμμα του κ. Καμμένου σε συντριβή, με ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από αυτό που συγκέντρωσε ο κ. Ηλίας Ψηνάκης.

Στην επικράτεια οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είχαν συγκεντρώσει τον Ιανουάριο του 2015 ποσοστό 4,7% και 293.000 ψήφους, ενώ στις επόμενες εκλογές του ίδιου χρόνου έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα και πήραν 199.000 ψήφους.

Στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 0,8% και 45.150 ψήφους.

Ηταν ένα αποτέλεσμα που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες όμως ο κ. Καμμένος επέμενε να καταγγέλλει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, απειλώντας μάλιστα τους δημοσκόπους με μηνύσεις.

Σε έναν βαθμό είχε λόγους να το κάνει, καθώς στις εκλογές του 2015 όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν εκτός Βουλής, και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, για να διαψευστούν τελικά στην κάλπη.

Οι δημοσκόποι αναλύοντας το τελικό αποτέλεσμα είχαν διαπιστώσει τότε ότι ήταν δύσκολο να εντοπίσουν και να μετρήσουν την πραγματική δύναμη του κ. Καμμένου, καθώς αυτή προερχόταν από «ειδικά εκλογικά κοινά», τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα εχθρικά ως προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν συμμετέχουν σε έρευνες και έτσι είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν.

Η ανάλυση που είχε γίνει για τον κ. Καμμένο έδειχνε ότι είναι ένα κόμμα χωρίς κανένα εκλογικό κάστρο, με τα ποσοστά του να κατανέμονται με πολύ μικρές διακυμάνσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι, το μεγαλύτερο ποσοστό του δεν ξεπερνούσε το 5% (στη Σάμο) και το μικρότερο δεν έπεφτε κάτω από το 1,8% (στο Ιόνιο).

Η δύναμή του, λοιπόν, δεν πήγαζε από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που θα έκαναν την έρευνα εύκολη, αλλά από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Η πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα που εκφραζόταν υπέρ του στην κάλπη ήταν οι παλαιοημερολογίτες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δηλώνει παλαιοημερολογίτης και υπέρμαχος των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου, την οποία έχει επισκεφτεί αρκετές φορές.

Πέρυσι μάλιστα παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανίων των παλαιοημερολογιτών στο Αγιον Ορος. Οι άριστες σχέσεις του με τους μητροπολίτες των παλαιοημερολογιτών προσέφερε μέχρι πρόσφατα ένα πιστό θρησκευτικό σώμα ψηφοφόρων στον κ. Καμμένο, το οποίο κυμαίνεται σε 60.000-70.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πορεία της διακυβέρνησης, όμως, αυτή η στενή σχέση διαταράχθηκε για τρεις λόγους.

Ο πρώτος και βασικότερος είναι η στροφή του κ. Καμμένου στους Αμερικανούς όσο βρισκόταν στο υπουργείο Αμυνας, την ώρα που ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος διατυμπάνιζε τις σχέσεις του με τους παλαιοημερολογίτες Ρώσους και τον «σωτήρα Πούτιν». Ο δεύτερος λόγος είναι η απόρριψη του αιτήματος των παλαιοημερολογιτών να μην αποκτήσουν ΑΜΚΑ για θρησκευτικούς λόγους.

Το θέμα ήρθε πράγματι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στη Βουλή, απερρίφθη όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπει καν σε ψηφοφορία. Ο τρίτος λόγος είναι η βαριά καταδίκη του ηγουμένου και άλλων μοναχών της Μονής Εσφιγμένου στο δικαστήριο για τα επεισόδια έξω από τη μονή, όταν οι ίδιοι λένε ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί από την κυβέρνηση.

Πέραν των παλαιοημερολογιτών που εγκατέλειψαν μαζικά και στρατευμένα τον κ. Καμμένο, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχασαν και την ψήφο μιας άλλης σημαντικής αριθμητικά παραθρησκευτικής ομάδας, αυτής των μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι συγκεκριμένοι είχαν συνταχθεί με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θεωρώντας πλεονέκτημα την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Λόγω θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, όμως, οι ψήφοι τους δεν κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Το αίτημά τους για μεσολάβηση στην πώληση ακινήτου τους στο Μαρούσι δεν βρήκε ανταπόκριση και η αποχώρησή τους στην κάλπη ήταν μαζική.

Αλλη ομάδα στην οποία είχε σημαντικά ερείσματα ο κ. Καμμένος ήταν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί. Εκεί τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, καθώς οι υποσχέσεις για πλήρη αποκατάσταση των συντάξεών τους στα προ μνημονίου επίπεδα δεν έγιναν ποτέ πράξη, όπως δεν έγιναν πράξη και μια σειρά αιτημάτων τους, π.χ. η μη χρήση των στρατιωτικών νοσοκομείων από πολίτες. Και αυτό το κοινό, με δεδομένη την πτώση της Χρυσής Αυγής, εκτιμάται ότι μετακινήθηκε προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Μια τρίτη πληθυσμιακή ομάδα στην οποία εμφάνιζε σημαντική επιρροή ο κ. Καμμένος ήταν δημόσιοι υπάλληλοι δεξιών καταβολών, που από τη μια ήθελαν να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους από τα μνημόνια, από την άλλη όμως δεν ήθελαν να ψηφίσουν ένα αριστερό κόμμα.

Στην ανάλυση που κάνουν οι ίδιοι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αναφέρονται και σε μια τέταρτη κατηγορία ψηφοφόρων που χάθηκαν επειδή το ίδιο το κόμμα έχασε το αφήγημα και τη στόχευσή τους.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.