Νωρίτερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε δηλώσει ότι φταίνει και τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων - «Το υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος», σημειώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

Σε μια δήλωση «βόμβα» πως τα σχολεία φέρουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, προχώρησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σύμφωνα όμως με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς εξαιτίας του συνεχόμενου υψηλού ιικού φορτίου ήταν θέμα χρόνου -επιστημονικά τουλάχιστον- το κατρακύλισμα των επιδημιολογικών αριθμών.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Ματίνα Παγώνη τα στοιχεία δεν δείχνουν πως φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων :

«Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι δύσκολοι μήνες το ξέραμε αυτό. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Είναι το κρίσιμο διάστημα όπου επιβάλλεται να γίνονται πάρα πολλά τεστ στην κοινότητα και να γίνεται εύκολη ιχνιλάτηση στους ασυμπτωματικούς που μεταδίδουν. Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί. Αν στα σχολεία γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και τα τεστ σε μαθητές και δασκάλους, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά τα χθεσινά 1261 νέα κρούσματα δεν είναι ενδεικτικά και θα χρειαστεί δυο με τρεις ημέρες ακόμα ώστε η κατάσταση να αξιολογηθεί εκ νέου:

«Τα πράγματα σ αυτή την φάση έτσι όπως έχουν εξελιχθεί είναι δύσκολα, ωστόσο θέλει ψυχραιμία. Θεωρώ πως θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις ημέρες ακόμα, ώστε να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί. Δεν γίνεται επειδή χθες είχαμε τα 1261 κρούσματα ξαφνικά να σπείρουμε τον πανικό, έχουμε ζήσει και χειρότερα. Η τάση μπορεί να είναι αυξητική αυτές τις ημέρες, όμως καθημερινά χρειάζεται ν αξιολογούμε τα δεδομένα όπως τον αριθμό τον κρουσμάτων και τους διασωληνωμένους. Αυτή την στιγμή υπάρχουν διασωληνωμένοι που είναι πολλές μέρες στις εντατικές. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ηλικιωμένες ηλικίες που είναι δύσκολο να αποσωληνωθούν, γι αυτό μένουν στις εντατικές για μεγάλο διάστημα».

Το υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ώστε να βιώσει ο νομός το ασφυκτικό φαινόμενο της Θεσσαλονίκης όπως εκείνο διαμορφώθηκε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα :

«Η Αττική είχε εδώ και εβδομάδες υψηλό ιικό φορτίο, οπότε ήταν λογικό να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, όπως είχαμε και στην Θεσσαλονίκη. Έτσι είχε ξεκινήσει κι εκεί. Το ιικό φορτίο στην Αττική υπήρχε, δεν έγινε με το άνοιγμα των σχολείων επιστημονικά έτσι αποδεικνύεται».

Αναφορικά με τα νοσοκομεία και την κάλυψη αυτή την στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ η κυρία Παγώνη λέει:

«Αυτή την στιγμή έχουμε 65% κάλυψη των κλινών στην Αττική και 55% σε όλη την Ελλάδα. Αν σταθεροποιηθούν εδώ τα νούμερα έχουμε κενά κρεβάτια και θα μπορούμε να το παλέψουμε. Χρειάζεται φυσικά και προσλήψεις προσωπικού ώστε να βοηθηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο στόχος αυτή την στιγμή είναι να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός στην κοινότητα. Αυτή θα είναι η λύση για όλη αυτή την ιστορία».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.