Ο Παγκράτιος θα παρουσιαστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και αναμένεται να συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου,στου οποίου την περιφέρεια υπάγεται ως κληρικός.

Την Αρχιεπισκοπή αναμένεται να επισκεφθεί ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, 27 χρόνια από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1996 όταν η Ιερά Σύνοδος διέκοψε τη διαδικασία ανάδειξης του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Μόρφου, αποδίδοντας του ηθικό κώλυμα, και 25 χρόνια αφότου τέθηκε σε αργία το 1998.

Ο Παγκράτιος αναμένεται να συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Μόρφου, στου οποίου την περιφέρεια υπάγεται ο Αρχιμανδρίτης. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα ενώ η διαδικασία αποκατάστασης προσδιορίζεται για μετά τις εκλογές για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου. Η πρωτοβουλία της επίσκεψης αποδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος θέλει να συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Αρχιμανδρίτη αλλά και με τον προϊστάμενο του, Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης. Αναμένεται επίσης να του γνωστοποιήσει τη δική του θετική στάση και ψήφο ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί πως για όσα συνέβησαν στο παρελθόν και τα οποία προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, ευθύνη φέρει και η ίδια η Εκκλησία η οποία είχε την ευθύνη για την πορεία του Παγκράτιου, ο οποίος ήταν ανήλικος όταν εισήλθε στη Μητρόπολη Μόρφου.

Ο Παγκράτιος αναμένεται να επιδώσει προσεχώς επιστολή στον Μητροπολίτη Μόρφου ζητώντας του να θέσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου το θέμα της αποκατάστασής του. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η επιστολή θα είναι λιτή και θα περιορίζεται σε μερικές γραμμές, αν όχι σε μερικές λέξεις. Και τούτο διότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στα γεγονότα του παρελθόντος, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αναξέονται πληγές. Υπενθυμίζεται πως, όταν ηγέρθη το θέμα της αποκατάστασης του Παγκράτιου, ο ίδιος ο Μόρφου Νεόφυτος τον παρότρυνε να συντάξει σχετική επιστολή η οποία να απευθύνεται προς τον ίδιο, ώστε να την προωθήσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης σε ανακοίνωση του γνωστοποιούσε ότι στο παρελθόν συζήτησε το «θέμα της αποκατάστασης με τον πατέρα Παγκράτιο και ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στα λειτουργικά καθήκοντά του».

Ο Αρχιμανδρίτης θεωρούσε πως δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες αποκατάστασης, ενώ η όποια συζήτηση ίσως επηρεαζόταν και από γεγονός ότι κάποιοι εκ των Συνοδικών, οι οποίοι τώρα δεν βρίσκονται εν ζωή, είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αργία που του επεβλήθη και ίσως δεν ήθελαν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους αναιρώντας εμμέσως τον εαυτό τους.

Διακαής πόθος του Παγκράτιου στο εξής είναι να λειτουργήσει ξανά κανονικά, κάτι το οποίο στερήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται, ότι για αρκετά χρόνια έψαλλε σε εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να τον θέσει σε αργία «άχρι καιρού», δηλαδή επ’ αόριστον μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες να αποκατασταθεί.

Ο ίδιος ο Παγκράτιος, αφότου τέθηκε σε αργία αποσύρθηκε στη Σολιά, όπου εξέτρεφε ζώα, ζώντας τον δικό του Γολγοθά. Δεν κρατά κακία σε κανένα και τα ξέχασε όλα εδώ και αρκετά χρόνια, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στον Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.