ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαδήλωσης, στις 8 Μαρτίου του 1857, εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Αν και ο πρώτος εορτασμός χρονολογείται στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Αμερική, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι, άρα, μία ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των αγώνων των γυναικών και της μακράς πορείας που ακολουθεί η προσπάθειά τους για ισότητα, αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανά τον κόσμο.

Προβλήματα που σε μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένουν τεράστια, καθώς εκατομμύρια γυναίκες είναι αποκλεισμένες από την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανέλιξη και τη συμμετοχή στα κοινά, ενώ σε πολλές χώρες υπόκεινται σε ωμή βία, ενδοοικογενειακή και δημόσια.

Από το 1995, όταν με τη Διακήρυξη του Πεκίνου 189 χώρες έθεσαν δώδεκα βασικούς στόχους για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μόρφωση και εισόδημα, η διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής τους και το δικαίωμα να ζουν σε κοινωνίες χωρίς βία και δυσμενείς διακρίσεις, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Σε πολλά κράτη όμως οι γυναίκες παραμένουν πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και θύματα άνισης ή και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.