ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2018: Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας η σημερινή, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και με την ευκαιρία αυτή ένας γιατρός που βρίσκεται 30 χρόνια στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου μίλησε για την κατάσταση στο νομό και το πως η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά σε μια σειρά ψυχικών ασθενειών.

Ο Κωνσταντίνος Νικολαράκης ψυχίατρος στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου λίγο πριν αποχαιρετήσει τον Δημόσιο Τομέα, θέλησε να τονίσει πως τα τελευταία τριάντα χρόνια που ο ίδιος υπηρετεί στο Λασίθι το θετικό στοιχείο που έχει παρατηρήσει είναι πως οι πάρα πολλές προκαταλήψεις που υπήρχαν απέναντι τόσο στους ψυχίατρους όσο και στις ψυχικές διαταραχές, έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, και πλέον ο κόσμος αντιμετωπίζει τους ψυχίατρους όπως και κάθε άλλο γιατρό, βοηθώντας ταυτόχρονα τον εαυτό του να ξεπερνά τα προβλήματά του χωρίς να πάρουν διαστάσεις.

Δική του άποψη είναι πως η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όχι μόνο δεν βοηθά αλλά έχει αρνητικές συνέπειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αφού ο διαχωρισμός σωματικής και ψυχικής υγείας δεν εξυπηρετεί στο να γίνει κατανοητό το ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες όπως όλες οι άλλες και μπορούν να ξεπεραστούν με την επίσκεψη σε ένα γιατρό.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως είπε δεν είναι σύγχρονες ασθένειες αφού πάντα ο άνθρωπος έπασχε από αυτές και αναζητούσε βοήθεια, όμως οι διαφορετικές συνθήκες μπορούν να φέρουν μια αύξησή η μείωσή τους.

Αυτό συμβαίνει και τώρα με την οικονομική κρίση όπου ο αριθμός των περιπτώσεων κατάθλιψης έχει εκτοξευτεί και μαζί με αυτές αυξάνεται και ο αριθμός των αυτοκτονιών.

Παράλληλα τα οικονομικά προβλήματα αδυνατίζουν και το σύστημα υγείας δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο με εμφανείς αρνητικές συνέπειες.

Τα επίσημα στατιστικά που ο κ. Νικολαράκης παρουσίασε, δείχνουν πως το ποσοστό του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα με κατάθλιψη ήταν στο 3,3% το 2008 και πλέον το νούμερο αυτό έχει εκτοξευτεί στο 15%, με την ασθένεια να πλήττει όλες τις ηλικίες και τη συχνότητά της να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Παράλληλα οι γυναίκες παρουσιάζουν τέσσερις φορές συχνότερα κατάθλιψη από τους άνδρες, όμως οι άνδρες οδηγούνται 4 φορές σε αυτοκτονία.

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Νικολαράκης ήταν πως η κατάθλιψη είναι ιάσιμη σε ποσοστό 100% αν διαγνωστεί γρήγορα, ενώ τα συμπτώματά της ξεκάθαρα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τον περίγυρό του, και έτσι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει βοήθεια από νωρίς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.