Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ: "Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022: «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα»".

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Το μήνυμα όπως κάθε χρόνο, μετάφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Οι ιστορίες είναι φτερά
που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.
Richard Van Camp (Καναδάς)

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.
Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό
και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.
Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.
Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.
Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.
Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν,
τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.
Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.
Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές.
Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία.
Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ!
(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, μετά από τρία χρόνια, γιόρτασαν με πανηγυρικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σε τρία σχολεία του Δήμου μας (8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Δημοτικό σχολείο Μητρόπολης και Δημοτικό σχολείο Καλλιθήρου), με την επίσκεψη δύο εξαιρετικών συγγραφέων, της Μαρίας Αγγελίδου και της Ειρήνης Βοκοτοπούλου, οι οποίες παρουσίασαν τα βιβλία τους «Τα αμέτρητα» & «1821, ερωτήσεις μόνο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, ενθουσίασαν παιδιά κι εκπαιδευτικούς με τη διαφορετική προσέγγιση και ματιά τους στην ιστορία, αφήνοντας «αμέτρητα» χαμόγελα κι «ερωτήσεις»!!!

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Κυρία Ελένη Πρίτσα (Καλλιθήρου), Κύριο Θωμά Τσιρέπα (Μητρόπολης) και Βασίλειο Γακιά (8ο Δημοτικό Καρδίτσας), όπως και την Υποδιεύθυντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κυρία Μπασδέκη Ελπίδα, για τη φιλοξενία των συγγραφέων, τον εκδοτικό οίκο Ίκαρο για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των δύο κυριών, καθώς και τη Διευθύντρια του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας Κυρία Σταμάτη Ελένη για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου της, για το εκπαιδευτικό σεμινάριο – συζήτηση, των δύο συγγραφέων με εκπαιδευτικούς και γονείς από σχολεία της περιοχής μας.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας συνεχίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους τους πλέον (με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού) και όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να μας επισκεφτούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, στο 24410-71346 για να κλείσουν το δικό τους ραντεβού με το παιδικό βιβλίο!!!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.