Η κυρία Παταρίδου λέει: «Ένα από τα πιο συγκλονιστικά «δώρα», θα έλεγε κανείς, της περιόδου της καραντίνας, ήταν η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της οικογένειας, με τη συνεχή παρουσία των μελών στο σπίτι, με την ανταλλαγή συναισθημάτων για όλα όσα κάθε μέρα συνέβαιναν και συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο (αίτια - λύσεις - σκέψεις - προβληματισμοί), την αλληλοϋποστήριξη και την εκπαίδευση σε ένα καλύτερο μοντέλο τρόπου ζωής, με προεξάρχουσα την καθημερινή υγιεινή και τον σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον και στους υπόλοιπους ανθρώπους (όχι υστερίες στην αγορά των προϊόντων από το σούπερ μάρκετ - υποστήριξη των ευπαθών ομάδων - σεβασμός απέναντι στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία)».

Κανείς δεν φαίνεται να αμφισβητεί ότι την εποχή της πανδημίας ο θεσμός της οικογένειας μπήκε σε σκληρή δοκιμασία. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πολλές εβδομάδες ή αισθάνθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αναζητώντας παρηγοριά στο Διαδίκτυο…

Και ενώ πολλοί γονείς πιέστηκαν και έφθασαν στα όριά τους πολλές φορές -καθώς εργάζονταν από το σπίτι, χωρίς να έχουν κάποιον να τους βοηθά με την φροντίδα των παιδιών τους- για κάποιους άλλους το σπίτι έγινε το καταφύγιό τους, η «φωλιά» τους, που επιτέλους την απόλαυσαν μετά από πολύ καιρό.

«Ιατρικά, αυτό που πρέπει μια για πάντα να ενδυναμωθεί, είναι η πρόληψη, μέσα από το χτίσιμο σταθερών συνηθειών ατομικής υγιεινής σε παγκόσμιο επίπεδο – συνήθειες που είχαν καταστρατηγηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του τρομερού συγχρωτισμού παντού, όλες τις ώρες, όλες τις εποχές», υπογραμμίζει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου και παιδο-ΩΡΛ. Και καταλήγει:

«Επίσης, για να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη, είναι απαραίτητο να καθιερώσουμε ένα μοντέλο, που να περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση, με ταυτόχρονη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, με σκοπό την ουσιαστική ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή χρόνιων νοσημάτων, που, όπως είναι ευρέως γνωστό, μας κάνουν πιο ευάλωτους ψυχικά και σωματικά». Η οικογένεια έχει την πιο καθοριστική επίδραση σε τέτοια θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εφαρμογής των κανόνων που επιβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό.

Ενώ οι ημέρες του lockdown έχουν τελειώσει, πολλές συζητήσεις γίνονται για τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία στη σύσφιξη ή μη των οικογενειακών σχέσεων, αλλά και στο πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις εντός της ελληνικής οικογένειας στη μετά την καραντίνα εποχή. Η όλη συζήτηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα, οπότε εορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας.

Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Μια ημέρα που, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας, ως θεμέλιου λίθου της σύγχρονης κοινωνίας – κάτι που αναγνωρίζει και η διεθνής κοινότητα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.