Σήμερα 21 Μαρτίου είναι η 16η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη μαζί με νέες και νέους από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μεριμνά για τα παιδιά με το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη». Στο πλευρό των παιδιών με Σύνδρομο Down είναι η εν Ρουμανία Εκκλησία με την ίδρυση ιατρικού κέντρου στο Βουκουρέστι. Πολλαπλά είναι και τα μηνύματα υποστήριξης από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «η ενασχόληση με την τέχνη είναι πάντα ένας δρόμος απελευθέρωσης και υπέρβασης. Μέσα απ’ αυτόν οι νέοι και οι νέες με σύνδρομο Down δεν εκφράζουν απλώς τα συναισθήματά τους, αλλά ενδυναμώνουν την αυτονομία τους και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους».

Καταλήγοντας, η κ. Σακελλαροπούλου τους συνεχάρη για την γόνιμη προσπάθειά τους και εξήρε τη συνδρομή των φροντιστών τους στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Από τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώθηκε το 2012.

Θεσσαλονίκη: Με χορό και πολύχρωμες κάλτσες το μήνυμα στήριξης για τα παιδιά με Σύνδρομο Down
Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδας διοργάνωσε δράση στη Θεσσαλονίκη για την ευαισθητοποίηση και τη γνωριμία του συνδρόμου στο ευρύτερο κοινό. Τα παιδιά με σύνδρομο Down ζητούν ίσα δικαιώματα σε εργασία και κοινωνία.

Φόρεσαν τις πολύχρωμες διαφορετικές κάλτσες τους, κράτησαν το μπαλόνι στα χέρια τους και με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, χόρεψαν στους ρυθμούς του τραγουδιού «Back on my feet», όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες 24 πόλεις της Ευρώπης.

«Γιορτάσαμε παρέα με τον κόσμο που βρέθηκε κοντά μας, όλοι φόρεσαν τις πολύχρωμες διαφορετικές τους κάλτσες που αποτυπώνουν τη μοναδικότητα των ανθρώπων με σύνδρομο Ντάουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη τύπου του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, Σοφία Βούκατντση και εξήγησε πως, «με το τραγούδι ‘’bαck on my feet”, δημιουργήσαμε μια χορογραφία flash mobe, που υλοποιείται παράλληλα από 24 πόλεις 11 χωρών της Ευρώπης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου Down».

Με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης η Λένα έδειξε τις χρωματιστές της κάλτσες και είπε πως είναι πολύ χαρούμενη που σήμερα χόρεψε τη χορογραφία που ετοίμαζαν έναν ολόκληρο μήνα.

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα γίνονται εκδηλώσεις γιορτής, χαράς και θετικού κλίματος. Αυτό προάγουμε για τα άτομα με Σύνδρομο Down, για να μπορούν να εργαστούν, να έχουν τον δικό τους χώρο και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους. Σήμερα σε αυτό το καλλιτεχνικό δρώμενο όλοι μαζί, με σχολεία και φορείς, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και βιντεοσκοπήσαμε το δρώμενο μας, για να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό για ανθρώπους με σύνδρομο DOWN», επισήμανε ο διευθυντής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος Βασίλης Κασιμάτης.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

«Σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Πρέπει 365 ημέρες τον χρόνο, όλοι οι φορείς να στεκόμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες και χρειάζονται ειδική στήριξη», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε πως, «σήμερα με αυτή την παράλληλη εκδήλωση, στέλνουμε από 24 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Διαχρονικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει επιλέξει και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, να στηρίζει στην πράξη χρηματοδοτώντας όλες τις δομές που κάνουν τη ζωή αυτών των παιδιών πιο εύκολη και καλύτερη».

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, πρέπει να φροντίζουμε όλοι, για να έχουν αυτά τα παιδιά, ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση, στην εργασία και στην υγεία. Κάθε ημέρα είναι μια ημέρα αγώνα για τα παιδιά με σύνδρομο DOWN και για τις οικογένειές τους. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ στο κεντρικότερο και ωραιότερο σημείο της πόλης, για τα ωραιότερα παιδιά της πόλης».

Κατασκευάζεται ιατρικό κέντρο για παιδιά με σύνδρομο Down στο Βουκουρέστι

Την κατασκευή μελλοντικού ιατρικού κέντρου για την ανάρρωση παιδιών με σύνδρομο Down και αυτισμό ευλόγησαν τον Φεβρουάριο, ο π. Ράντου Πέτρε Μουρεσάν και ο π. Ιωάν Τζουσάν στην εκκλησία Μαυρογκένι (Mavrogheni) του Βουκουρεστίου, που είναι αφιερωμένη στην «Θεραπευτική Πηγή». Αυτό το κέντρο, συνολικής επιφάνειας 925 τμ (υπόγειο, ισόγειο, 2 όροφοι), θα είναι το πρώτο στη χώρα που θα έχει τέτοια διάσταση.

Στο Βουκουρέστι υπάρχουν πάνω από 2.000 παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Down και αυτισμό, επομένως η ύπαρξη ειδικών κέντρων είναι επιτακτική. Η Ενορία Μαυρογκένι θα διαθέσει τον χώρο υποδοχής, 10 ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων, τρία εργαστήρια εκπαιδευτικής θεραπείας, πισίνα υδρονησιοθεραπείας, ασανσέρ, αποδυτήρια, χώρους για ντους και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Η υλοποίησή του έργου που χρηματοδοτείται από τον Τομέα 1 του Δημαρχείου, “θα έχει ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, αλλά και των συγγενών τους, παρέχοντας ψυχολογικές, ψυχιατρικές, θεραπευτικές, ιατρικές, εκπαιδευτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης, ώστε να έχουν μόνιμη υποστήριξη”, όπως αναφέρει ο π. Μουρεσάν.

Το έργο στοχεύει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενημέρωσή τους για το σύνδρομο Down και τον αυτισμό έτσι ώστε να αλλάξουν οι νοοτροπίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των παιδιών με ειδικές ανάγκες, η κατανόηση και η επεξήγηση των αιτιών και των συνέπειών του αυτής της γενετικής διαταραχής.

Οι πιστοί που θα παρευρεθούν στην Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Μαυρογκένι θα έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν για τα παιδιά στο ιατρικό κέντρο και για όλους όσους έχουν προβλήματα υγείας και θα είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στα προβλήματά τους.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας ευλόγησε παιδιά με σύνδρομο Down
Ξεχωριστά ήταν τα Χριστούγεννα του 2021, καθώς ομάδα νεαρών ωφελούμενων του Συλλόγου Down Plus από το Βουκουρέστι τραγούδησε τα κάλαντα στον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στην Πατριαρχική Κατοικία. Ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους νέους, λέγοντας: «Τραγουδήσατε πολύ όμορφα και μεταφέρατε χαρά».

«Αυξήσατε τη χαρά μας με το να είστε εδώ και να τραγουδάτε τα κάλαντα», τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, συγχαίροντας τον Σύλλογο Down Plus του Βουκουρεστίου για τις δραστηριότητές του. «Σας ευχόμαστε η εορτή της Γέννησης να φέρει μεγάλη χαρά, βοήθεια από τον Θεό και ευλογία. Να είστε ευλογημένοι και να απολαύσετε τα όμορφα τραγούδια και τη μεταξύ σας φιλία. Καλή χρονιά!».

Με αφορμή την σημερινή ημέρα το Κέντρο Νεολαίας του Δήμου Βουκουρεστίου διοργάνωσε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από το Σύνδρομο Down.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.