Ως εξογκωμένα χαρακτήρισε τα πράγματα σχετικά με το θέμα ανέγερσης ναού στο Δημόσιο Κήπο της Πάφου, ο Μητροπολίτης Γεώργιος. Μιλώντας στον ACTIVE o Μητροπολίτης Πάφου, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίες, ούτε από τους περιβαλλοντιστές, ούτε από κανέναν.

«Πρώτος εγώ έχω τέτοιες ανησυχίες. Ούτε το περιβάλλον θέλω να θίξω, ούτε και να φορτώσω την περιοχή με ένα κτίριο που δεν αρμόζει στην πόλη», πρόσθεσε. Τόνισε παράλληλα πως ο κήπος δεν είναι δημόσιος, αλλά περιουσία της Μητρόπολης.
Όπως εξήγησε, η έκταση εκείνη ανέρχεται στα 14,382 τετραγωνικά μέτρα.

«Μία τεράστια έκταση και ζητούμε στο 5% να χτίσουμε ένα ναό, που δεν θα περιφραχθεί. Θα είναι ελεύθερος για όσους χρησιμοποιούν τον κήπο. Μάλιστα, τον τελευταίο λόγο για το πώς θα είναι το κτίριο θα τον έχει η Πολεοδομία του Δήμου. Αυτοί θα καθορίσουν το πώς θα είναι».

Ο Μητροπολίτης Πάφου εξήγησε παράλληλα πως ζητούν μέσα στην περιουσία τους, την άδεια να χτίσουν ένα ναό γιατί αυτό είναι η ανάγκη της πόλης. Όπως δήλωσε, αρχικά ο Καθεδρικός Ναός της πόλης βρισκόταν στο χωριό Μούτταλος. Ναός ο οποίος μετά από χρόνια έγινε τζαμί και έτσι κατέληξαν στον σημερινό ναό που βρίσκονται σήμερα.

Όπως πρόσθεσε, η απόσταση του καθεδρικού είναι αποτρεπτική για τον κόσμο. «Ζούμε σε εξορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μάλιστα συμφωνία από το 1955 στο οποίο η Μητρόπολη παραχώρησε το χώρο και χτίστηκε το Δημαρχείο, με την υποχρέωση να χτιστεί και ναός και Μητρόπολη εκεί. Μετά και τον αγώνα της ΕΟΚΑ το θέμα παραμερίστηκε», αποκάλυψε, τονίζοντας πως η Πάφος είναι η πρώτη χριστιανική πόλη της Ευρώπης και χρειάζεται Μητροπολιτικό ναό.

«Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε το χώρο, είναι για να συναθροίζονται εκεί οι Παφίτες», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τους διαφωνούντες, ο Μητροπολίτης τους χαρακτήρισε ως «μειοψηφία», προσθέτοντας ότι απλά φωνασκούν. «Δεν έχουν τις ευαισθησίες του θρησκευόμενου ανθρώπου». Σχολιάζοντας τις κατηγορίες, ότι η απόφαση έρχεται ως εκβιαστική έναντι στο Δήμο Πάφου, είπε «και εγώ διαχειριστής της περιουσίας είμαι. Εάν δεν μας επιτραπεί να χτίσουμε, δεν θα ζητήσουμε το δίκαιο μας;».

Συνεδριάζει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου για τον Ναό – Ψήφισμα πολιτών

Η επανεξέταση της εκδηλωθείσας γραπτώς πρόθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας προς ανέγερση Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου στις 18:00 σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το θέμα τίθεται προς συζήτηση σε υλοποίηση της απόφασης του Σώματος στην προηγούμενη συνεδρία του.

Επί του θέματος φορείς και οργανώσεις έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, ενώ έξω από το δημοτικό μέγαρο την ώρα της συνεδρίας αναμένεται να παραστούν τόσο πολίτες που τάσσονται εναντίον της ανέγερσης του ναού στον κήπο αλλά και όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας τάσσεται υπέρ της Διάσωσης του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας υπέρ της διάσωσης του δημόσιου κήπου της Πάφου», τις τελευταίες μέρες διεξάγει διαδικτυακή ψηφοφορία και απ’ ό,τι φαίνεται τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού μέχρι στιγμής ψήφισαν κατά της ανέγερσης ναού στον δημόσιο κήπο 1374 άτομα.

Γεγονός, σημειώνει, που υποδεικνύει και την επικρατούσα τάση στην πόλη μας. Ταυτόχρονα η Ομάδα Πρωτοβουλίας εξέδωσε ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν επώνυμα 100 γνωστοί Παφίτες και μη οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν εμφαντικά την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για διάσωση και διατήρηση του δημόσιου κήπου στην ιστορική του μορφή.
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας υπέγραψαν οι βουλευτές Πάφου Ηλίας Μυριάνθους (ΕΔΕΚ) και Αντρέας Φακοντής (ΑΚΕΛ) και οι βουλευτές Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Πανεπιστημίων Μοντρεάλ και Κολούμπια, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί μηχανικοί και άλλες γνωστές προσωπικότητες της Πάφου ή και γενικότερα της Κύπρου.

από philenews

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.