Το Γεωργιανό μοναστήρι της Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας, στη Γιαλιά της Πάφου, επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχώρησε στο Πατριαρχείο της Γεωργίας έκταση γης για ανέγερση Ορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας προέβη σε ανασκαφές μεταξύ των ετών 2006-2010, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελληνοποντίων Πάφου «Άγιος Τρύφωνας» Ραούλ Τσαχίδης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για τους Έλληνες του Πόντου που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο για δεκαετίες, σημειώνοντας ότι είναι απόγονοι όσων κατέφυγαν στη Γεωργία πριν από δύο αιώνες για να σωθούν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που η Πρόεδρος της Γεωργίας επισκέπτεται το μοναστήρι» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πνευματική φιλία, αγάπη και εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών».

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γιαλιάς, Μάμας Γρηγορίου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε στο β’ μισό του 10ου αιώνα μ.χ. από τον βασιλιά της Γεωργίας Δαυίδ Γ’ Κουροπαλάτη και τέθηκε αμέσως υπό την προστασία όλων των βασιλέων της Γεωργίας αποτελόντας κέντρο ανάπτυξης του Γεωργιανού πολιτισμού στην Κύπρο. «Ήταν ένα πολύ πλούσιο μοναστήρι όπου λειτουργούσε και σπουδαίο εργαστήρι αντιγραφής χειρογράφων» είπε.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως η Μονή δέχεται πολλούς επισκέπτες, ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή έχει καταστεί δύσκολη λόγω του κακού οδικού δικτύου.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Πρόεδρος της Γεωργίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο μέρος του παλαιού μοναστηριού και αναφέρθηκε στην κατασκευής του νέου μοναστηριού, στο γειτονικό χωριό της Αγίας Μαρίνας.

Εξάλλου η Μάρια Καριμπίδη, Πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου «Άγιος Γεώργιος» εξέφρασε την συγκίνηση της για την επίσκεψη της Προέδρου της Γεωργίας και της συνοδείας της στο μοναστήρι. Ανέφερε ακόμη πως στο εσωτερικό του ναού σώζονται κάποιες παραστάσεις, ενώ είπε ότι το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές από σεισμούς και εγκαταλείφτηκε οριστικά το 1571, μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

Σήμερα το μοναστήρι σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμο, χάρη σε μια προστατευτική κατασκευή που καλύπτει τα κτίσματά του, είπε η κ. Καριμπίδη.

Την Πρόεδρο καλωσόρισε και η Βαρβάρα Πουρσανίδου, γιατρός στην Πάφο λέγοντας πως η επίσκεψη αποτελεί «μεγάλη τιμή» ενώ είπε πως επιθυμούν να συνεχίσουν την ιστορία τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.