Με τον παπά Βασίλη, τον Λαρισαίο παπά, συναντηθήκαμε ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του ’21, στο καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» στον Όλυμπο. Μου έκανε εντύπωση. Πρώτη φορά συναντούσα παπά ορειβάτη και μάλιστα με ιδιαίτερη ορειβατική δεινότητα, όπως στη συνέχεια αποδείχτηκε.

Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι. Είπαμε πάρα πολλά εκείνο το βράδυ. Οι εκπλήξεις ακολουθούσαν η μία την άλλη. Το ραντεβού για τη συνέντευξη στη Φαρέτρα δόθηκε για τον ίδιο χώρο την επόμενη χρονιά.

Συνεπείς και οι δυο την περασμένη εβδομάδα, ένα χρόνο μετά τη συνάντηση γνωριμίας, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στα Πριόνια και να ανέβουμε μαζί στο Οροπέδιο των Μουσών.

Όταν φτάσαμε στον Σπήλιο Αγαπητό, το καταφύγιο στα 2100 μ, τον ρώτησα. Από πού θα πάμε; Από το «Κοφτό» μου απάντησε. Τα ζωνάρια κάνουν μεγάλο κύκλο. Θα τα καταφέρω; Θα τα καταφέρεις μου απάντησε μονολεκτικά.

Όταν φτάσαμε στο Καταφύγιο του Γιώσου, ακούραστος, μου λέει:

«Θα πεταχτώ μέχρι το Μύτικα και θα ‘ρθω να τα πούμε». Δεν άργησε να γυρίσει.

«Ανέβηκα από το Λούκι, μου λέει, κατέβηκα από τη Σκάλα, ξαναγύρισα στον Μύτικα και πάλι από το Λούκι»

Εξακολουθεί να είναι ακούραστος.

-Όταν είσαι έτοιμος για την κουβέντα, πες μου, του λέω.

-Τώρα, μου απαντά.

Ανεβαίνουμε στο λιακωτό του Καταφυγίου. Πίσω μας ο Θρόνος του Δία, αδιάψευστος μάρτυρας…

Ο παπά Βασίλης, απόλυτα ρεαλιστής, όταν χρειάζεται, αλλά και συναισθηματικός, όταν η συζήτηση οδηγεί σε τέτοιους δρόμους, μιλά στη Φαρέτρα για το όνειρό του να ανέβει από μικρό παιδί στον Όλυμπο, που τις κορφές του τις έβλεπε από το χωριό του σαν κάτι μαγικό, αλλά και για το άλλο του όνειρο, την ιεροσύνη, που την ακολούθησε, παρόλο που αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία, όπως ήθελε ο πατέρας του. Μιλά για τη σχέση του με τους ανθρώπους της Ενορίας του, τον Άγιο Γεώργιο στη Λάρισα, για τη ζεστή αυτή επικοινωνία που τον γεμίζει ,καθώς μοιράζεται τα προβλήματα τους, αλλά μιλά και για τις αναβάσεις του στον Μύτικα, που τον μαγεύει και που ξεπερνούν τις 300 φορές!

Όταν τέλειωσε η κουβέντα, πεταχτήκαμε απέναντι στη μεγάλη Τούμπα, στα 2800 μ, για το ηλιοβασίλεμα. Τον φωτογραφίζω, ενώ παρατηρεί τον ήλιο που δύει.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.