Η ελπίδα έγινε οδύνη ψυχής. Περιμέναμε μία αξιοπρεπή συμπεριφορά της Πολιτείας προς την Εκκλησία και εισπράξαμε την απαξίωση και τον υποτίμηση.

Ακούσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Ιερών Ναών για το εορταστικό δωδεκαήμερο Χριστουγέννων-Θεοφανείων και γευθήκαμε τον εμπαιγμό: “Τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια Θεία Λειτουργία άνευ πιστών. Μόνο στους Μητροπολιτικός Ναούς 25 άτομα!!!”.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Τουλάχιστον έσωσαν οι αρμόδιοι την “υπόληψη” του αντιδώρου, αφού δεν μας υποχρέωσαν να το μοιράσουμε με την μέθοδο του click away, δηλαδή, τηλεφωνική παραγγελία με παραλαβή στην είσοδο… Περί Θείας Κοινωνίας ουδείς λόγος, εξ αιτίας ενοχοποιήσεώς της ως “μεταδοτικής” του ιού της επιδημίας.

Δυστυχώς, η φωνή των ορθοδόξων πιστών δεν έφτασε στα αυτιά των υπευθύνων. Το επιδημιολογικό κακό έχει έδρα του και τους ορθόδοξους Ιερούς Ναούς.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να τιμωρηθούν ανελέητα, αυστηρά και με αστυνομική περιφρούρηση.

Ο πιο ευφάνταστος θεατρικός συγγραφέας δεν θα μπορούσε να διανοηθεί το σενάριο, που θα ζήσουμε τις άγιες ημέρες: Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια χωρίς ευχαριστιακή συνάντηση των πιστών με τον Χριστό.

Όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από εκείνο της χώρας μας άνοιξαν τους Ναούς όλων των δογμάτων με ελεύθερη είσοδο των πιστών τους σ’ αυτούς, στην Ελλάδα ο ιός καθορίζει την πνευματική-ψυχική κατάσταση των χριστιανών.

Την υπομονή μας την περιφρόνησαν. Την φωνή μας την απέρριψαν. Όμως το ήθος, την ενότητά μας και τις αντοχές μας δεν τα διαπραγματευόμαστε.

Πονάμε για όσα υφιστάμεθα, αλλά δεν λοιδορούμε. Υπακούουμε στους Επισκόπους μας, σεβόμαστε τους νόμους, προσευχόμαστε για τους ασθενείς και υγειονομικούς, αλλά δεν παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας.

Η αδικία που βιώνουμε δεν μπορεί να κάμψει τις δυνάμεις μας.

Η ορθόδοξη Εκκλησία, στο πρόσωπο του Εσταυρωμένου Ιησού και των Αγίων Μαρτύρων, μας έμαθε να αγωνιζόμαστε με θάρρος, επιμονή, έμπνευση και πάνω απ’ όλα με την βοήθεια του Θεού.

Δεν φοβόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με φθηνά ανταλλάγματα, δεν απογοητευόμαστε, ούτε παραδίδουμε τα όσια και ιερά της πίστεώς μας.

Στις φλέβες μας τρέχει το αίμα του Χριστού. Εκείνος νίκησε τον θάνατο και εμείς συμμετέχουμε στη νίκη Του. Οι Μάρτυρες εξευτέλισαν τις κοσμικές εξουσίες και τους δημίους.

Και εμείς, βαδίζοντας στα ίχνη τους, προκειμένου να γίνουμε συνοδοιπόροι και συμμέτοχοι στη δόξα τους.

Αν για κάποιους η ορθόδοξη πίστη και οι ορθόδοξες εορτές είναι έθιμο ή παραδοσιακό πανηγύρι, για μας είναι σχέση καρδιακή με τον Χριστό, έλξη ψυχική με τον Σωτήρα μας, περιεχόμενο, νόημα και προοπτική της ζωής μας.

Ο Ιερός Ναός, η Θεία Λειτουργία και η Θεία Κοινωνία είναι συστατικό της ορθόδοξης ψυχοσωματικής οντότητάς μας.

Αν οι συγκεκριμένοι νομίζουν πως φυσώντας δυνατά θα σβήσουν την πίστη μας, ας μάθουν ότι άθελά τους την σπίθα την κάνουν φωτιά και την φωτιά πνευματική πυρκαγιά.

Η επιδημία και τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα απέδειξαν πόσο χάρτινος είναι ο πολιτισμός μας, τα επιτεύγματά του και οι πολλά υποσχόμενες παροχές του.

Αντιθέτως, όλους εμάς, τους συνειδητούς πιστούς, η πανδημία μας θωράκισε την πίστη, μας ενεργοποίησε την αποφασιστικότητα, μας χαλίβδωσε την ενότητα, μας τροφοδότησε την πνευματικότητα.

Με λίγα λόγια, εγκαινίασε την εποχή κατά την οποία η πίστη δεν είναι συνήθεια αλλά υπεύθυνη επιλογή, με πολλαπλό προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό κόστος.

Τώρα πια πιστεύουμε με ορατές τις συνέπειες της πίστεώς μας, δίχως φόβο, δειλία, αψηφώντας τις όποιες απειλές ή συνέπειες.

Ο Ιερός Ναός είναι σπίτι μας, τόπος άγιος, όπου όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί γινόμαστε Εκκλησία, Σώμα Χριστού, ευχαριστιακή σύναξη, κάνοντας τρόπο ζωής την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, η δε μυστηριακή ζωή είναι η ζωή της ζωής μας.

Τελικά, ο κορωνοϊός θα περάσει, θα γίνει παρελθόν, αλλά ο Χριστός “χθές και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας”(Εβρ. ιγ’ 8).

Αδελφοί μας,

Αυτή η μαρτυρία της πίστεώς μας είθε να είναι η πιο ηχηρή διαμαρτυρία μας.

Και μη λησμονούμε, εμείς οι αδικούμενοι αλλά και οι αδικούντες ότι αργά ή γρήγορα έρχεται κάποτε το πλήρωμα του χρόνου…

Ο Θεός μαζί μας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.