Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας στις εκκλήσεις του Βατικανού να του επιτρέψει να οργανώσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη και το Azovstal.

Τρεις φορές προσπάθησε τις προηγούμενες εβδομάδες ο πάπας Φραγκίσκος να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να του επιτρέψει να στήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διαφυγή αμάχων από τη Μαριούπολη και το εργοστάσιο Αζοφστάλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messagerro. Και τις τρεις φορές, όμως, εισέπραξε την ίδια απάντηση… «νιετ».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο ποντίφικας επιχείρησε τρεις φορές να ασκήσει την επιρροή του στο Κρεμλίνο, μέσω διπλωματικών διαύλων για τη δημιουργία των διαδρόμων. Όλες τις φορές, όμως, η Ρωσία, σύμφωνα με την ενημέρωση του Βατικανού απάντησε πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη διέλευση των αμάχων».

Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε ακόμη και μια απόπειρα, η οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε επειδή έμοιαζε περίπλοκη η υλοποίησή της, να καταστεί δηλαδή διαθέσιμη η μεταφορά των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις χαλυβουργίες της Μαριούπολης μέσω σκάφους που θα φέρει την κιτρινόλευκη σημαία, δηλαδή αυτή της Αγίας Έδρας. Σύμφωνα με την «Messaggero», η συγκεκριμένη υπόθεση υποστηρίχθηκε για λίγες ημέρες, όμως στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, παρόλο που από υλικοτεχνικής πλευράς θα ήταν ίσως ευκολότερη η μεταφορά των αμάχων, καθώς η χαλυβουργία Azovstal βρίσκεται στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Στις δυο πρώτες προσπάθειες (η πρώτη προς τα τέλη Μαρτίου και η δεύτερη κοντά στο Πάσχα), σύμφωνα με όσα είπε o Λιθουανός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Βισβάλντας Κουλμπόκας, προτάθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά αμάχων σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία, ωστόσο «δεν μας έδωσαν καμία εγγύηση». Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, ο πάπας είχε προγραμματίσει να στείλει στη Μαριούπολη τον έμπιστο καρδινάλιό του για ανθρωπιστικές αποστολές, τον Πολωνό Κόνραντ Κραϊέβσκι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.