Ουκρανία: Οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι ανακάλυψαν «ρωσικά διαβατήρια, προπαγανδιστική λογοτεχνία και άδειες διέλευσης» που είχαν εκδώσει οι ρωσικές κατοχικές αρχές.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) πραγματοποίησε έρευνες την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου σε ορθόδοξους ναούς που υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στην Εκκλησία αυτή, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την SBU «μέτρα αντικατασκοπείας» ελήφθησαν εναντίον 19 μοναστηριών, καθεδρικών ναών και εκκλησιών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Το Κίεβο δικαιολόγησε τις έρευνες με το σκεπτικό ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών «για να αντιμετωπιστούν οι ανατρεπτικές δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι ανακάλυψαν «ρωσικά διαβατήρια, προπαγανδιστική λογοτεχνία και άδειες διέλευσης» που είχαν εκδώσει οι ρωσικές κατοχικές αρχές.

«Στις εκδόσεις αυτές, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας αρνούνται την ύπαρξη του ουκρανικού λαού, της γλώσσας και του πολιτισμού του και αμφισβητούν το ουκρανικό κράτος» ανέφερε η SBU σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας δέχεται πιέσεις από τις ουκρανικές αρχές από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σκοπεύει να περιορίσει τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανισμών που συνδέονται με τη Ρωσία.

Έρευνες είχαν γίνει και τον Νοέμβριο, ιδίως σε ένα πολύ γνωστό μοναστήρι του Κιέβου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε περίπου 15 ανώτατα στελέχη της Εκκλησίας αυτής, λόγω των θέσεων που εξέφραζαν υπέρ της Μόσχας ή επειδή συνεργάστηκαν με τις ρωσικές κατοχικές αρχές.

Η Ουκρανία — οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, ορθόδοξοι χριστιανοί — είναι διχασμένη μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) και της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 και αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι διακόπτει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατήγγειλε τις έρευνες στην Ουκρανία θεωρώντας ότι είναι μια «ενέργεια εκφοβισμού» των πιστών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.