Ουκρανία: Στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 το Οικονομικό Δικαστήριο του Κιέβου αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιρίου του Ιερού Ναού των Αγίων Βλαδίμηρου και Όλγας της Μονής Ντεσιατίννιϊ.

Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής της Ουκρανίας κ.Αλεξάνδρ Τκατσένκο στο λογαριασμό του στο telegram. Ο Μητροπολίτης Νίζνα και Πριλούκι κ.Κλήμης μίλησε στο πρακτορείο strana.today και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση «πρόκληση για τους ορθόδοξους χριστιανούς».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ανέγερση εκκλησίας σε οικόπεδο μουσείου έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό για το οποίο προορίζεται. Αυτό παραβιάζει την παράγραφο 1 «α» του άρθρου 91 του Κώδικα Κτηματολογίου.

Ο Μητροπολίτης Κλήμης ανέφερε: «Αν παρατηρήσουμε τις τελευταίες ενέργειες του κράτους αναφορικά με τη θρησκεία, γίνεται αντιληπτό ότι στην εξουσία υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες στο 32ο έτος της ανεξαρτησίας κρύβονται με πρόσχημα τις μετονομασίες των οδών Λένιν. Στην πραγματικότητα, επιβάλλουν στη σύγχρονη Ουκρανία με φωτοτυπική ακρίβεια τις ιδέες του Λένιν για την πάλη εναντίον της θρησκείας. Αυτοί οι άνθρωποι μετατρέπουν πρώτα τους ναούς της Λαύρας σε χώρο συναυλιών. Και σήμερα ετοιμάζονται να κατεδαφίσουν κιόλας το ναό».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης και Διαφωτισμού τόνισε ότι «το δικαστήριο δεν απάντησε στο ερώτημα τι θα γίνει με εκείνους που προσεύχονται σε αυτόν το ναό. Η ιστορία ξέρει την απάντηση. Υπήρξε ήδη περίοδος, κατά την οποία ξεκίνησαν με τις κατεδαφίσεις ναών και τελείωσαν με άσκηση αθεϊστικής τρομοκρατίας και μαζικούς διωγμούς εναντίον των πιστών. Δε θα έχουμε κάτι καινούργιο».

«Οι ενέργειες της εξουσίας για το κλείσιμο και την κατεδάφιση ναών είναι ανοιχτή πρόκληση στους Ουκρανούς ορθόδοξους χριστιανούς, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των οποίων σκοπεύουν να καταπατήσουν με τις πιο απεχθείς σοβιετικές μεθόδους», – τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.