Το 1952 διορίστηκε Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας στην Πράγα και λίγο αργότερα πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο καθηγητής Wichterle συνεργάστηκε για χρόνια με τον Drahoslav Lím, δοκιμάζοντας και συνδέοντας διαφορετικά υλικά για να φτιάξει ένα υδατοαπορροφητικό τζελ. Και τα κατάφερε.

Η ανακάλυψη και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Τον Δεκέμβριο του 1961 ο Otto Wichterle πέτυχε την παραγωγή των πρώτων τεσσάρων φακών επαφής υδρογέλης σε μια αυτοσχέδια οικιακή συσκευή, που δημιούργησε από ένα παιδικό σετ κατασκευών, ένα δυναμό ποδηλάτου που ανήκε σε έναν από τους γιους του και ένα κουδούνι-μετασχηματιστή. Όλα τα καλούπια και οι γυάλινες σωλήνες που χρειάζονταν για να περάσει το μονομερές κατασκευάστηκαν επίσης μεμονωμένα από τον ίδιο.

Ένα απόγευμα των Χριστουγέννων, με την βοήθεια της συζύγου του, Λίντας, χρησιμοποιώντας τη μηχανή στο τραπέζι της κουζίνας του, τελικά τα κατάφερε. Δοκίμασε ο ίδιος τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής στην ιστορία και παρόλο που είχαν λάθος μέτρηση, εντούτοις ήταν άνετοι. Μόλις είχε εφεύρει έναν νέο τρόπο κατασκευής φακών επαφής, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φυγοκεντρικής χύτευσης.

Λίγες μέρες αργότερα, ολοκλήρωσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρήγαγε πάνω από 100 φακούς με αυτόν τον τρόπο. Κατασκεύασε πολλά νέα πρωτότυπα μηχανήματα χρησιμοποιώντας τα ίδια παιδικά σετ, με αυξανόμενους αριθμούς ατράκτων που απαιτούσαν ισχυρότερο κινητήρα από το γραμμόφωνό του. Με αυτές τις στοιχειώδεις συσκευές, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1962 κατασκεύασε 5.500 μαλακούς φακούς.

Ποιος ήταν ο Otto Wichterle
Γεννημένος στο Prostějov της Τσεχίας, μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας του, συνιδιοκτήτης ενός εργοστασίου αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, ευχόταν να ακολουθήσει τα βήματά του. Ο Otto, ωστόσο, επέλεξε να σπουδάσει χημεία και ιατρική στην Χημική και Τεχνολογική Σχολή του Τσεχικού Τεχνικού Πανεπιστημίου.

Ο Otto Wichterle ήταν ένας έξυπνος και υπομονετικός άνθρωπος του οποίου η καριέρα προχώρησε γρήγορα. Το 1952 διορίστηκε Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας στην Πράγα και λίγο αργότερα πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.