Ο Τζον Κένεντι (1917 - 1963), ο 35ος κατά σειρά Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε, το 1961, με την ανώτατη διάκριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου, ο οποίος μάλιστα, ειδικά για την περίσταση, περιείχε και τεμάχιο Τιμίου Σταυρού (fragment of the T r u e Cross).

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες της εποχής, ο Βενέδικτος Α’, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός ηγέτης, ελληνικής καταγωγής, που επισκεπτόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύμφωνα με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βόρειας και Νότιας Αμερικής Ιάκωβο που συνόδευε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Πρόεδρος Κένεντι τούς είπε ότι “προσεύχεται να έχει μια μέρα το προνόμιο να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους”.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πληροφόρησε τον Πρόεδρο Κένεντι ότι θα προσεύχονται σε διάφορους ναούς των Αγίων Τόπων “υπέρ υγείας του Προέδρου και της οικογένειάς του, υπέρ της ευημερίας και προόδου των ΗΠΑ, καθώς και υπέρ ειρήνης όλου του κόσμου, στην οποία ο Πρόεδρος έχει αφιερώσει τη ζωή του” ενώ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του που ο Πρόεδρος είναι πιστός και ότι επισκέπτεται συχνά την εκκλησία.

Σύμφωνα πάντοτε με τις αμερικανικές εφημερίδες, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου περιείχε και τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και ότι αυτή η υψίστη διάκριση είχε δοθεί σε μονάχα επτά πρόσωπα στο παρελθόν (από τον 4ο αιώνα και εξής). Ο Πρόεδρος Κένεντι ήταν ο όγδοος.

Φωτογραφία 1: Ο Πρόεδρος Κένεντι λαμβάνει την ανώτατη διάκριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού, από τα χέρια του Βενέδικτου Α΄, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 1961.

Φωτογραφία 2: KENNEDY GETS MEDAL, ανακοίνωση στην εφημερίδα The Spokesman review, 7 Οκτ. 1961

Φωτογραφία 3: Ξύλινο κουτί διακοσμημένο με mother of pearl (=nacre).
Στο πάνω μέρος: Blessing of the Holy Sepulchre of our lord to Mrs. John F. Kennedy

Στο κάτω μέρος: Benedictos Greek Orthodox Patriarch of Jerusalem Jerusalem 1961.

Φωτογραφία 4: Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.

Τσαντίρης Νίκος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.