Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, φιλοξένησαν την εκδήλωση: «The Shape of the Sacred: Eastern Christianity and Architectural Modernity».

Η εκδήλωση ήταν μέρος του τριήμερου δημόσιου διεθνούς συμποσίου που διερεύνησε τις προκλήσεις του διαλόγου μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και των θεολογικών εννοιών του χώρου το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε συνεργασία με το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham.

Ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής, Ανώτερος Σύμβουλος και Θεολόγος του Τμήματος Διορθοδόξων, Οικουμενικών & Διαθρησκειακών Σχέσεων, εκτός από την εκπροσώπηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, συντόνισε τη συζήτηση με τον Κριτικό Αρχιετεκτονικής και Κλασικής Μουσικής Justin Davidson συγγραφέα του “Magnetic City: A Walking Companion to New York” για το οποίο απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο Davidson πρόσφερε την αρχιτεκτονική του τεχνογνωσία κατά την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι ένα «ιερό» σύμβολο για τους Ορθοδόξους και μη. Ως ο μοναδικός θρησκευτικός χώρος στο Ground Zero, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου θυμίζει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Davidson στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη κατασκευή του σχεδιαστή Santiago Calatrava σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η μόνη εκκλησία που σχεδίασε ποτέ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.