Όταν οι πέτρες ομιλούν και τα σκηνώματα των Αγίων διαλαλούν: «τίς Θεὸς μέγας ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν;»

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, εσπέρας 2ας Μαΐου 2019: Στο κέντρο του Καθολικού κάτω από τον τεράστιο τρούλο με τον Παντοκράτορα το ιερό σκήνωμα του θαυμαστού εν τοις αγίοις Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος.

Στο αχνόφως του δειλινού, όπου το σκότος της νυκτός απλωνόταν σιγά-σιγά, τα αγιοκέρια και τα λαδοκάντηλα έδιναν το φως τους στους χρυσαφένιους κάμπους των ψηφιδωτών, που με τη σειρά τους ακτινοβολούσαν αναδεικνύοντας τις μορφές της Παναγίας, των αγγέλων, των αποστόλων, των προφητών και των αγίων· η θριαμβεύουσα Εκκλησία. Και κύκλῳ του ιερού σκηνώματος προσκυνούσα τιμητικά και ευλαβικά Αὐτῷ άπασα η στρατευομένη Εκκλησία, ο επίσκοπος, οι πρεσβύτεροι, οι διάκονοι και οι πιστοί προσευχόμενοι, ίνα ο Όσιος πρεσβεύῃ στον Κύριο και Θεό για όλους.

Την 3η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά και τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθολικού της ομώνυμης Βυζαντινής Ιεράς Μονής στο Στείρι, που έγιναν την 3η Μαΐου του 1011 μ.Χ.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, με την συμμετοχή των πατέρων της Μονής, ιερέων της περιοχής και πολυάριθμων πιστών, που τιμούν και ευλαβούνται τον Όσιο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού, που αποτελεί τη βάση της πίστεώς μας, λέγοντας ότι αυτή την Ανάσταση, και τη χαρά και τη δύναμη που απορρέει από αυτή ζούσε ο Όσιος Λουκάς. Και αναφέρθηκε στην ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου τονίζοντας την σημασία και την τιμή των λειψάνων των αγίων, αφού η αγιασμένη ψυχή τους έζησε με το σώμα τους, το οποίο αγιάσθηκε.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά προς τον Κύριο να είναι πολλές και τα Χρόνια όλων πολλά και ευλογημένα.

Μετά το τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά πέριξ της Ιεράς Μονής του.
Επιμέλεια κειμένου: Αρετή Μουλαρά, Θεολόγος-M.Th.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.