Το 1832 μ.Χ., μία φοβερή, θανατηφόρος αρρώστια, η πανώλη, μάστιζε τον πληθυσμό της Λέσβου και συγκεκριμένα της πόλεως της Μυτιλήνης. Οι θάνατοι κάθε μέρα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Οι κάτοικοι και οι αρχές της πόλης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να σκορπιστούν στους γύρω λόφους, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφύγουν τη μετάδοση της αρρώστιας. Όλα τα μέτρα όμως που έπαιρναν, ήταν ανίσχυρα να σταματήσουν την αρρώστια και το θάνατο. Η κυβέρνηση, έστειλε συνεργεία γιατρών από την Κωνσταντινούπολη και φάρμακα που και πάλι όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Ό,τι δεν κατόρθωσαν όμως οι ανθρώπινες προσπάθειες, το έκανε η Χάρη του Θεού, με τις πρεσβείες του Αγίου Θεοδώρου του Νεομάρτυρος του Βυζαντινού, του οποίου την μνήμη τιμά η Εκκλησία μας στις 17 Φεβρουαρίου.
Μία νύχτα εκείνης της φρικτής περιόδου λοιπόν, φανερώθηκε ο Άγιος στον τότε Πρωτοσύγκελλο Καλλίνικο, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Μυτιλήνης και αργότερα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του παρήγγειλε να πει στον Μητροπολίτη να μαζέψει τους Χριστιανούς από τις εξοχές όπου είχαν καταφύγει, να κάνουν αγρυπνία στο Μητροπολιτικό Ναό και να βγάλουν και το λείψανό του από την κρύπτη του. Ο Πρωτοσύγκελλος, δεν έδωσε σημασία στο όνειρο, αλλά μετά από μια εβδομάδα, βλέπει το ίδιο όνειρο ζωηρότερα, με αυστηρότερο αυτή την φορά τον Άγιο. Αμέσως έτρεξε και ανακοίνωσε στο Μητροπολίτη την εντολή του Αγίου. Ο Μητροπολίτης συνάντησε τον Τούρκο Διοικητή και του ζήτησε την άδεια να επιτρέψει να ειδοποιήσει με κάθε μέσο τους Χριστιανούς να επιστρέψουν από τα βουνά και να έλθουν στο ναό και να παρακαλέσουν όλοι τον Θεό να σωθούν απ’ την αρρώστια. Οι Τούρκοι γιατροί, που είχαν έλθει από την Κωνσταντινούπολη, αντέδρασαν. Δεν ήθελαν να γίνει συγκέντρωση από φόβο να μη μεταδοθεί η αρρώστια περισσότερο. Όμως ο Διοικητής βλέποντας ότι ο κόσμος πέθαινε, παρ’ όλα τα μέτρα που είχαν πάρει οι γιατροί, έστω κι αν είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους οι κάτοικοι, έδωσε τελικά την άδεια για συγκέντρωση και αγρυπνία.
Όλοι οι Χριστιανοί, με πίστη και ελπίδα, έτρεξαν στο ναό που γέμισε μέσα-έξω και μέχρι τους γύρω δρόμους. Έκλαψαν, παρακάλεσαν το Θεό και ζήτησαν και τη βοήθεια του Αγίου που έμαθαν ότι φανερώθηκε με όνειρο στον Πρωτοσύγκελλο. Ξημέρωσε και ακόμη προσεύχονταν. Τότε ο Μητροπολίτης και ο Πρωτοσύγκελλος κατέβηκαν στην κρύπτη του ναού, έβγαλαν με ευλάβεια το λείψανο του Αγίου Θεοδώρου κι έκαναν μια σύντομη λιτανεία γύρω στο ναό.
Από εκείνη την ώρα δεν πέθανε κανείς Χριστιανός ή Τούρκος από την πανώλη. Η πόλη ονόμασε τον Άγιο Θεόδωρο «Πολιούχο», δηλαδή προστάτη της πόλεως και του νησιού της Λέσβου. Τούρκοι και Έλληνες, με κάθε τρόπο, ομολογούσαν το θαύμα και φανέρωναν την ευγνωμοσύνη τους στον Θεό και τον προστάτη Άγιο. Έκτοτε, κάθε χρόνο, 21 ημέρες μετά το Πάσχα, ενθυμούνται και εορτάζουν το θαύμα. Το σεπτό λείψανο του Αγίου, δεν το ξανάβαλαν στην κρύπτη του ναού, αλλά το τοποθέτησαν σε περίοπτη θέση στον Μητροπολιτικό Ναό. Εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα και αποτελεί, όπως λέει και το απολυτίκιο του Αγίου, «θησαυρόν τιμαλφή» για την Λέσβο.
Στην παραπάνω περιγραφή, σίγουρα εντοπίζετε πολλά κοινά στοιχεία με την δοκιμασία των ημερών μας. Όπως και στο θαύμα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά το 1361 στη Λήμνο, του Αγίου Βησσαρίωνος το 1743 στην Λευκάδα, του Αγίου Χαραλάμπους το 1860 στον Πύργο Ηλείας, του Αγίου Νικάνορος το 1918 στην Κοζάνη, του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, του Αγίου Χαραλάμπους στην Πρέβεζα αυτή τη φορά και τόσων και τόσων άλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η λύτρωση στην υγειονομική κρίση που περνούσε η χώρα μας, δεν ήρθε από τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά μέσα από την βαθιά πίστη του λαού μας στον Θεό. Παρακαλούσαν, ικέτευαν, μεταλάμβαναν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού για να σωθούν. Αυτά ήταν και είναι και θα πρέπει να είναι τα βασικά μας εφόδια όχι μόνο τώρα αλλά πάντοτε. Έτσι λοιπόν ας μην τα ξεχνάμε κι ας παραδειγματιζόμαστε από τα προαναφερόμενα θαύματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.