Όσιος Συμεών: Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος αποτελεί το μέγα καύχημα της ορθοδόξου μυστικής θεολογίας. Γεννήθηκε το 949 μ.Χ. στη Γαλάτη Παφλαγονίας. Στα 11 του χρόνια οι γονείς του τον φέρνουν στην Κωνσταντινούπολη να σπουδάσει. Στα 14 του γνωρίζεται με τον Γέροντά του Συμεών τον Ευλαβή, Στουδίτη μοναχό, που με ένθεο ζήλο ακολουθεί τις οδηγίες του, ώστε σύντομα αξιώνεται της πρώτης θεωρίας του Ακτίστου Φωτός σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Όσιος Συμεών: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 12 Οκτωβρίου

Στα 27 του εισέρχεται σaν δόκιμος στη μονή Στουδίου και εν συνεχεία στην κοντινή μονή του αγ. Μάμαντος Ξηροκέρκου, όπου κείρεται μοναχός και σύντομα χειροτονείται ιερέας. Το έτος 980 μ.Χ. μόλις 31 ετών, με απαίτηση των αδελφών της μονής τοποθετείται ηγούμενος της.

Η ζωντανή του πίστη, η άσκησή του στην αδιάλειπτη προσευχή και την αγάπη και η αδιάκριτη υπακοή στον Γέροντά του, γρήγορα, τον οδηγούν στη θεογνωσία και τη θεολογία. Τα θεόπνευστα έργα του – Κατηχήσεις, Θεολογικοί και Ηθικοί Λόγοι, Ύμνοι Θείων Ερώτων – μαρτυρούν για τις συχνές εκλάμψεις και θεοπτίες του.

Η πρώιμη όμως πνευματική του προκοπή προκαλεί την εχθρότητα φθονερών ανθρώπων και κυρίως του επισκόπου Νικομήδειας Στεφάνου, ο οποίος, από φθόνο και εμπάθεια κινούμενος, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις και ψευδείς καταγγελίες προς τον Πατριάρχη και στην Σύνοδο, κατορθώνει τελικά να εξοριστεί ο Άγιος στην απέναντι ακτή της Προποντίδας. Αλλά κι εκεί με την ενοικούσα πλουσίως εαυτόν θεία χάρη ιδρύει τη μονή της Αγίας Μαρίνης, όπου με την μεγάλη πνευματική του ακτινοβολία ελκύει κοντά του πλήθος μοναχών. Στις 12 Μαρτίου 1022 πορεύεται προς “όν επόθησεν”. Η Έκκλησία του απένειμε την εξαίρετη προσωνυμία του Νέου Θεολόγου.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου με πανηγυρική αγρυπνία στην Ιερά Μονή του στον Κάλαμο Αττικής. Στις 3 Ιανουαρίου πανηγυρίζεται επίσης η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τεμάχια των οποίων βρίσκονται αποθησαυρισμένα στην εν λόγω μονή του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείαν ἔλλαμψιν, Συμεὼν Πάτερ, εἰσδεξάμενος, ἐν τὴ ψυχή σου, φωστὴρ ἐν κόσμῳ ἐδείχθης λαμπρότατος, διασκεδάζων αὐτοῦ τὴν σκοτόμαιναν, καὶ πάντας πείθων ζητείν, ἣν ἀπώλεσαν, χάριν Πνεύματος. Αὐτὸν ἐκτενῶς ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.