Όσιος Σισώης ο μεγάλος: Ο Όσιος Σισώης έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. στην Αίγυπτο. Ανήκε σε πτωχή οικογένεια με πολλά παιδιά.

Όσιος Σισώης ο μεγάλος: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 6 Ιουλίου

Οι πρώτες καταγραφές του βίου του εντοπίζονται τον 14ο αι.

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά από εμφάνιση αγγέλου και την προτροπή να φύγει για την έρημο, εκείνος πήγε και συνάντησε τον Αββά Ιωάννη τον Κοντό. Μετά από κοινή συμβίωση λίγων μηνών ο Κοντός τον προέτρεψε να ασκητέψει μόνος του.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αντωνίου ο Σισώης αναχώρησε για το βουνό του Μεγάλου Αντωνίου, όπου παρέμεινε για εβδομήντα δύο χρόνια.

Πέθανε σε ηλικία ενεννήντα επτά ετών και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 6 Ιουλίου.

Εικονογράφηση

Οι πρώτες εικονογραφικές μαρτυρίες του βίου του εντοπίζονται τον 16ο αι. Σε τοιχογραφία του 1552 της Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά, απεικονίζεται γέρος με λιγοστά μαλιά και μακριά γένια, μπροστά από ένα ανοικτό τάφο.

Ο Άγιος τρομάζει στη θέα των σκελετών και συλλογίζεται τη ματαιότητα της ίδιας της ζωής και το αναπόφευκτο του ίδιου του θανάτου.

Στη Μονή της Λαύρας στον Άθω γύρω στα 1527 με 1535, ο Θεοφάνης ο Κρης τον απεικονίζει. Τον βρίσκουμε πάλι σε ένα δωδεκαννησιακό τρίπτυχο.

Ο ζωγράφος Γεώργιος Φράγκος στο νάρθηκα του καθολικού της Μονής Μετεώρων στα 1556 τον αναπαριστά μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημοφιλούς ήρωα της λαϊκής παράδοσης.

Τέλος στα 1783 στη Μονή Ξηροποτάμου στον Άθω έχουμε μια ακόμα απεικόνιση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.