«Εύχομαι τα πνευματικά μου παιδιά να αγαπήσουν το Θεό, που είναι το παν, για να μας αξιώσει να μπούμε στην επίγειο άκτιστη Εκκλησία του».

(Από την πνευματική διαθήκη του Οσίου Πορφυρίου γραμμένη τον Ιούνιο του 1991)

Ο 20ος αιώνας ευτύχησε να γνωρίσει στην πορεία του αγιασμένες μορφές, τον βίο τον οποίο επικύρωσε η Εκκλησία με την Αγιοκατάταξή τους κατά τον 21ο αιώνα. Ένας εκ των Αγίων αυτών υπήρξε ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης τον οποίο τιμά σήμερα η Εκκλησία. Ο Άγιος εκείνος ο οποίος ήξερε ότι η ζωή προέρχεται μόνο από τον Χριστό και δεν στηρίζεται ούτε στα υλικά πράγματα, ούτε στις καθημερινές βιοτικές μέριμνες του ανθρώπου.
Πράγματι, ο όσιος Πορφύριος σε όλο τον βίο του αγωνιούσε και μεριμνούσε για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου. Οι νουθεσίες του και οι παρεμβάσεις του στις ζωές των ανθρώπων που ζητούσαν την συμβουλή του κα την πνευματική καθοδήγησή του, σωτήριες όπως μαρτυρούν χιλιάδες άνθρωποι σήμερα. Μοναδικός δρόμος για την σωτηρία του ανθρώπου είναι ο Χριστός έλεγε. Όντας Χριστοδείκτης στην επίγεια ζωή του η Εκκλησία του χάρισε τον στέφανο της αγιότητας έτσι ώστε να πρεσβεύει στην θριαμβεύουσα πλέον Εκκλησία.

Η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου για τον χαμογελαστό Άγιο
Από το 2013, οπότε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέγραψε τον Όσιο Πορφύριο στις Αγιολογικές Δέλτους της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, η μνήμη του τιμάται πανηγυρικά. Επίκεντρο στην Αττική αποτελεί το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) το οποίο δημιούργησε ο ίδιος (Διαβάστε εδώ για το πώς δημιουργήθηκε το Ησυχαστήριο).

Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Οσίου, στη ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στο Ησυχαστήριο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ συγχοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πριν από αρκετά χρόνια όταν ήταν μοναχός στη Μονή Σαγματά τον είχε επισκεφθεί ο Όσιος Πορφύριος και είχε συζητήσει μαζί του σημειώνοντας πως κάποια στιγμή το μοναστήρι θα γίνει λαμπρό και μεγάλο. Επίσης, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι θυμάται πως πάντοτε το πρόσωπό του Οσίου ήταν χαμογελαστό και με γλυκύτητα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

Η Γερόντισσα Φεβρωνία για τον Όσιο Πορφύριο
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η ανιψιά του Οσίου Πορφυρίου, Γερόντισσα Φεβρωνία, στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο Άγιος Πορφύριος είναι δίπλα μας ενώ, συγκινητικές είναι και οι μαρτυρίες των προσκυνητών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.