Όσιος Πατάπιος: Ο Άγιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στη Θήβα της Αιγύπτου από πλούσιους ευσεβείς χριστιανούς γονείς.

Όσιος Πατάπιος: Τι γιορτάζουμε στις 8 Δεκεμβρίου

Σε πολύ μικρή ηλικία ακολούθησε ασκητική ζωή και αποσύρθηκε στην έρημο, όπου καθοδηγούσε πνευματικά όσους τον επισκέπτονταν. Αργότερα αναγκάστηκε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Στην περιοχή των Βλαχερνών ίδρυσε ησυχαστήριο και έγινε θαυματουργός. Εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γεράματα.

Το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας από τον πνευματικό του αδερφό Άγιο Βάρα. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, ο ανιψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς, μετέφερε το λείψανο του Οσίου στο βουνό Γεράνεια κοντά στο Λουτράκι.

Εκεί ιδρύθηκε αργότερα γυναικείο μοναστήρι, η Ιερά Μονή Αγίου Παταπίου Λουτρακίου. Ο Άγιος Πατάπιος είναι προστάτης των καρκινοπαθών και των υδρωπικών. Η μνήμη του τιμάται στις 8 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Ιερά Λείψανα:

Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Λουτρακίου Κορινθίας.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἔν σοι Πάτερ ἀκριβῶς, διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβὼν γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γὰρ ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτου· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Πατάπιε τὸ πνεῦμά σου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.