Εσείς έχετε επισκεφτεί το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου; Σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από το ξενοδοχείο μας, το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου βρίσκεται σε υψόμετρο 650 - 700 μ., στα Γεράνεια Όρη, στο Λουτράκι. Ο περιβάλλων χώρος έχει μια μεγάλη αυλή, πέτρινες βρύσες με πόσιμο νερό & προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το Λουτράκι, την Κόρινθο αλλά & τον Κορινθιακό & Σαρωνικό κόλπο. Το μοναστήρι είναι γυναικείο & φιλοξενεί 40 μοναχές, οι οποίες θα σας καλωσορίσουν με ζεστό ελληνικό καφέ & λουκούμια. Σε αντίθεση με άλλα μοναστήρια, το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου μπορεί να φιλοξενήσει και γυναίκες που θα ήθελαν να γνωρίσουν για λίγο από κοντά τον μοναστικό τρόπο ζωής.

Στο μοναστήρι βρίσκεται και η Τίμια Κάρα της Αγίας Υπομονής, η οποία, πριν γίνει μοναχή ήταν η αυτοκράτειρα Ελένη, η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου και είχε θέσει υπό την προστασία της το Λείψανο του Οσίου Παταπίου.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων και ανιψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το Σκήνωμα το μετέφερε στο Λουτράκι σε ένα σπήλαιο.

Στο μοναστήρι βρίσκεται η λάρνακα που περιέχει το ιερό λείψανο, το οποίο είναι ενδεδυμένο με το ρούχο του μοναχού. Κάποιοι λένε πως το βαθούλωμα που υπάρχει στο έδαφος, έγινε από τις γονυκλισίες των πιστών μπροστά στο σκήνωμα του Οσίου.

Όσιος Πατάπιος: Ένα από αυτά διηγούνται οι γερόντισσες Παταπία και Συγκλητική: «Είμαστε υποχρεωμένες να κατεβαίνουμε συχνά στο Λουτράκι για προμήθειες του μοναστηριού, αλλά και για πολλές άλλες υπηρεσίες.

Το μοναστήρι τότε ήταν δυσκολοπρόσιτο. Το μονοπάτι περνούσε ανάμεσα από γκρεμούς και δάση.

Προσπαθούσαμε, βέβαια, να μη νυχτώνουμε, για να μην αποπροσανατολιζόμαστε, όμως κάποιες φορές αυτό ήταν ανέφικτο. Διαπιστώναμε τότε ότι ο Άγιος μας προστάτευε. Άναβε φως στην πορεία μας και μας οδηγούσε στον προορισμό μας».

Πολλά ήταν και τα περιστατικά εμφάνισης του Αγίου Παταπίου στους πιστούς. Ένα τέτοιο έχει καταγραφεί στην Κόρινθο, με πρωταγωνιστή τον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο.

Η συνέχεια στο άρθρο Όσιος Πατάπιος: Τα συγκλονιστικά θαύματα και το ευαγγέλιο της Κυριακής στο βίντεο του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.