Όσιος Παναγής Μπασιάς: Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς έζησε στην Κεφαλονιά τον 19ο αιώνα και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 7 Σεπτεμβρίου του 1986.

Γεννήθηκε το 1801 στο Ληξούρι, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Αρχικά ο άγιος Παναγής Μπασιάς εργάστηκε ως δάσκαλος, μην μπορώντας να ανεχθεί την αγγλική κυριαρχία όμως, εγκατέλειψε την εργασία του και έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών, στη νησίδα Δίας, στις ακτές της Παλλικής. Επιστρέφοντας από εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και αφιερώθηκε στην υπηρεσία της εκκλησίας.

Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς είχε ως ορμητήριο για περισσότερα από πενήντα χρόνια τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ληξούρι, όπου δεχόταν κάθε πονεμένη και ταραγμένη ψυχή που αναζητούσε την συμβουλή και την παρηγοριά του. Ταλαιπωρήθηκε στην ζωή του από νευρασθένεια, δώρισε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και όσους είχαν την ανάγκη του και βοήθησε τον λαό με όλες του τις δυνάμεις. Οι ιστορίες των θαυμάτων του αγίου Παναγή Μπασιά, της διορατικότητας και της ενόρασής του παραμένουν ζωντανές στην μνήμη των Κεφαλονιτών, που αναφέρονται πάντα με μεγάλη αγάπη στον «Άγιο Μπασιά».

Το «υποκάμισο» του Αγίου Παναγή Μπασιά εκτίθεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Κεφαλονιάς, στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς. Η μνήμη του αγίου τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, ενώ στο Ληξούρι διοργανώνονται τριήμερες εκδηλώσεις.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ληξουρίου τὸν γόνον, Ἱερέων τὸ καύχημα, τῆς Κεφαλληνίας φωστῆρα νεοφανῶς ἀνατείλαντα, ὑψήσωμεν ἐν ὕμνοις Παναγήν, τὸν μύστην τῆς Τριάδος τῆς σεπτῆς, ἐμφανῶς κεκοσμημένον προφητικῶ τοῦ Πνεύματος χαρίσματι, διὸ τὸν δοξάσαντα αὐτὸν λαμπρῶς ἀντιδοξάσωμεν, ἶνα εὔρωμεν χάριν καὶ πταισμάτων τὴν συγχώρησιν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.