Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος: Οι γονείς του ήταν βασιλείς της Περσίας άτεκνοι, αλλά πολύ πιστοί στον Χριστό. Παρακαλούσαν λοιπόν να τους δώσει ένα παιδάκι το οποίο υπόσχονταν πως θα Του το αφιέρωναν σε μοναστήρι. Πράγματι μια μέρα που προσεύχωνταν θερμά στον Θεό τους εμφανίστηκε Άγγελος Κυρίου ο οποίος τους είπε πως πράγματι θα γεννούσαν έναν γιο. Ύστερα από λίγο καιρό η βασίλισσα έμεινε έγκυος και όλη η χώρα αγαλίασε. Ακόμη, όμως, και το πως θα το ονόμαζαν το εμπιστεύθηκαν στον Κύριο. Μετά από πολλές θερμές προσευχές τους ξαναεμφανίστηκε ο Άγγελος ο οποίος τους προέτρεψε να το ονομάσουν ΟΝΟΥΦΡΙΟ.

Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 12 Ιουνίου

Γεννήθηκε ένα πραγματικά πανέμορφο βασιλόπουλο γεμάτο υγεία.

Μόλις το βρέφος ήταν μερικών μηνών έφτασε η ώρα να το αφιερώσουν στον Κύριο όπως του έταξαν.

Στο δρόμο μια ελαφίνα έρχονταν από το δάσος και θήλαζε το βρέφος. Μόλις έφτασαν στο μοναστήρι ο ηγούμενος, βλέπωντας την ελαφίνα, πίστηκε για το ποιό ήταν το θέλημα του Θεού και το πήρε να το αναθρέψει εν νουθεσία Κυρίου.

Από μικρή ακόμη ηλικία ο μικρός Ονούφριος ξεπέρασε σε πνευματικό πλούτο και αρετές τους άλλους μοναχούς και κλερδισε την συμπάθειά τους. Μόλις έλαβε το αγγελικό σχήμα άρχισε έντονα να ποθεί την ερημική ζωή.

Όταν λοιπόν, το εξομολογήθηκε αυτό πολλές φορές στον ηγούμενο, αυτός του έδωσε την ευλογία, και εκείνος αποχώρησε. Μόλις έφτασε εκεί που ποθούσε η ψυχή του, βαθιά στην έρημο, βρήκε μια σπηλιά, εγκαταβίωσε εκεί και έζησε με πολλή άσκηση.

Όμως από τον καύσωνα μακαι τη φθορά από την πολύχρονη χρήση, έλιωσαν τα ράσα του ώστε έμεινε τελείως γυμνός.

Τότε φύτρωσαν μακριές, χονδρές τρίχες σε όλο του το σώμα, ώστε να τον προστατεύουν από το πολύ κρύο.

Ακόμη βρήκε φύλλα, τυλίχθηκε με αυτά και έτσι συνέχισε τον αγώνα του.

Καθημερινά Άγγελοι του έφερναν ψωμί και δίπλα από την σπηλιά του έρεε πηγή καθαρού νερού.

Μια μέρα τον είδε ένας άλλος ερημίτης, ο Άγιος Παφνούτιος ο οποίος αργότερα έγραψε και τον βίο του Αγίου Ονουφρίου. Μόλις λοιπόν τον είδε έτσι με τέτοιες τρίχες, τόσο μακριά μούσια και τα φύλλα με τα οποία ήταντυλιγμλενος, τρόμαξε τόσο ώστε να νομίζει πως έβλεπε κάποιο τέρας.

Αφού τον καθησύχασε ο Άγιός μας του πρότεινε να πρσευχηθούν μαζί. Σήκωσε κάποια στιγμή τα χέρια του ο Όσιος, παρακάλεσε θερμα τον Κύριο για τον καθένα που θα τον επικαλούνταν και που θα ζητούσε τις πρεσβείες του, και γυρνώντας προς τον Άγιο Παφνούτιο του είπε:

<< Σε ευχαριστώ αδελφέ μου που είσαι εδώ!Διότι ο Κύριος σε έστειλε για να με θάψεις.Αφού όμως με θάψεις να μην μείνεις εδώ, αλλά να γυρίσεις πίσω στον τόπο σου. >>.

Στο άκουσμα αυτών των λόγων ταράχτηκε ο Άγιος Παφνούτιος.

Ευθύς ο Όσιος Ονούφριος σταύρωσε τα χέρια το, έγειρε στο χώμα και έκλεισε για πάντα τα μάτια του.

Αμέσως, Άγγελοι κατέβηκαν από τον ουρανό να παραλάβουν την άγια ψυχή του.

Αφού προσκυνησε το άγιο λείψανο ο Άγιος Παφνούτιος άκουσε από έξω που περνούσε ένα λιοντάρι.

Ευθύς το λιοντάρι άρχισε να σκάβει με τα νύχια του μια βαθιά τρύπα. Τότε κατάλαβε το θαύμα ο Όσιος και τοποθέτησε το τίμιο λείψανο μέσα στο λάκκο.

Μόλις το έκανε αυτό το λιοντάρι άρχισε να ρίχνει χώμα από πάνω και μετα έφυγε.

Το λείψανο του Οσίου Ονουφρίου βρίσκεται σήμερα σε προσκύνημα στην Αγία Γη.

Τη μνήμη του επιτελούμε στις 12 Ιουνίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.