Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Ο Άγιος Νικηφόρος ήταν λεπρός, αλλά γεμάτος από θεία ευωδία· τυφλός, αλλά θεατής του νοερού φωτός και ουρανίων αποκαλύψεων· παράλυτος, αλλά αδιαλείπτως νήφων και προσευχόμενος. Γι' αυτό και τα άγια λείψανά του ευωδιάζουν. Αυτό το λαμπρό δοχείο της χάριτος, τον φαεινό αστέρα όλων των αρετών και μάλιστα της υπομονής, τον επίγειο άγγελο και επουράνιο άνθρωπο, αισθάνθηκα την ιερή επιταγή να προβάλω, με ευλογία πνευματική, στηριζόμενος στις άγιες ευχές του, για να γίνει γνωστός στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 4 Ιανουαρίου

Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο. Απ’ την αρχή όμως είδα την βοήθεια του αγίου Πατρός. Ο πατήρ Νικηφόρος γεννήθηκε στα τέλη του προπερασμένου αιώνα και κοιμήθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Άμεσοι συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, που θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτόν, δεν υπήρχαν στην ζωή.

Επίσης, είχαν εκλείψει και οι περισσότεροι απ’ όσους τον είχαν γνωρίσει στο Λεπροκομείο της Χίου και των Αθηνών. Όσοι είχαν απομείνει ήταν διασκορπισμένοι σ’ όλη την Ελλάδα, στο Άγιον Όρος και στο εξωτερικό. Ερεύνησα και βρήκα μερικούς, που τον είχαν συναναστραφεί. Ο ένας με συνέδεε με τον άλλον, αλυσιδωτά, σαν να με καθοδηγούσε το άγιο χέρι του σ’ αυτή την μικρή μεν, αλλά αρκετά δύσκολη εργασία· διότι οι αποστάσεις ήταν μεγάλες, ο χρόνος που χρειαζόταν πολύς και ο κόπος επίσης. Δόξα, όμως, τω Θεώ, με την βοήθεια της Παναγίας μας και του αγίου Πατρός, όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

O πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσαμο, όπου τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του.

«Παιδιά μου, προσεύχεσθε; και πώς προσεύχεσθε; …με την ευχή του Ιησού να προσεύχεσθε, με το ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ. Έτσι να προσεύχεσθε. Έτσι είναι καλά»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.