Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε στη Νότια Ρωσία, τη σημερινή Ουκρανία, το 1690 μ.Χ. από ευσεβή οικογένεια.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος-27 Μαΐου: ο βίος του Αγίου

Ο Άγιος σε μικρή ηλικία βαπτίστηκε χριστιανός και διήγαγε τον βίο του σύμφωνα με τις επιταγές του χριστιανισμού. Κατετάγη στον ρωσικό στρατό κατά την διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου και πολέμησε με ηρωισμό τους εχθρούς της πατρίδας του.

Όταν πιάστηκε αιχμάλωτος στη μάχη ανακατάληψης του Αζώφ, οδηγήθηκε στο χωριό Προκόπιο της Καππαδοκίας και δόθηκε στην κατοχή ενός Αγά. Εκεί τον υποχρεώνουν να ζει σε ένα βρώμικο στάβλο και να δέχεται σκληρά βασανιστήρια.

Ο Ιωάννης όμως, έχοντας ακράδαντη πίστη στο Χριστό, υπομένει τις κακουχίες με πλήρη ανεξικακία. Τα βασανιστήριά του έλαβαν τέλος, όταν ο αφέντης του έλαβε στη Μέκκα της Αραβίας ένα πιάτο με ζεστό φαγητό, που του είχε στείλει με θαυματουργικό τρόπο ο Άγιος.

Το 1730 μ.Χ. ο Ιωάννης παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό και το σώμα του θάφτηκε με μεγάλες τιμές από τους κατοίκους του Προκοπίου. Όταν μετά από τριάμισι χρόνια οι πιστοί άνοιξαν τον τάφο του, βρήκαν το σώμα του άφθαρτο και να ευωδιάζει. Το μετέφεραν με ευλάβεια στο ναό του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλά θαύματα σε χριστιανούς και αλλόθρησκους.

Κατά τη μικρασιατική καταστροφή το ιερό λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα με έξοδα της οικογένειας Παπαδόπουλου. Το 1930 μ.Χ. κτίστηκε, στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας, λαμπρός ναός προς τιμή του Ιωάννη, όπου παραμένει το τίμιο σκήνωμά του μέχρι σήμερα.

Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.