Ο Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε στη Κωμόπολη Λεύκαρα της Κύπρου το 570 μΧ περίπου. Είχε και έναν άλλο αδελφό, μεγαλύτερό του στην ηλικία, ονόματι Ηρακλείδιο. Έλαβαν αγωγή και ανατροφή ευσεβείας από τους καλούς γονείς τους, αλλά και γενικά από την παραδοσιακή θρησκευτικότητα του τόπου τους. Αρκεί να σκεφθούμε ότι στον ίδιο τόπο μεγάλωσε (αρκετά χρόνια αργότερα) ο μεγάλος Άγιος και Ασκητής και Λόγιος της Κύπρου, ο Όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος (+1219).

Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης: Tι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 8 Ιανουαρίου

Σύντομα ο Ηρακλείδιος κατευθύνθηκε στους Αγίους Τόπους και μόναζε στα Ερημητήρια του «Καλαμώνος», όπου ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης (+4 Μαρτ. 475) είχε συστήσει Λαύρα.

Τον αδελφό του ακολούθησε και ο Γεώργιος, αλλά, με τη συμβουλή εκείνου, εμόνασε σε παρακείμενη Μονή, την Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου.

Αυτήν την είχε ιδρύσει το 470 μΧ ο Όσιος Ιωάννης ο Αιγύπτιος (3 Οκτ. βλ.& ΘΗΕ.6,1202) ο οποίος είχε χρηματίσει και Επίσκοπος Καισαρείας της Παλαιστίνης για λίγο διάστημα (515-520) και απεβίωσε γύρω στα 535 μΧ.

Η Μονή αυτή ευρίσκεται μέσα σε άγριο φαράγγι, ανάμεσα στα Ιεροσόλυμα και την Ιεριχώ, το φαράγγι «Αινών» (=πηγή της περιστεράς) όπου ο Τίμιος Πρόδρομος απεσύρθη μετά τα Θεοφάνεια (Ιω.γ’23).

Επίσης κατά την παράδοση εκεί είχε καταφύγει και ο Προφ.Ηλίας κατά την ξηρασία των 3,5 ετών (Γ’Βας.ιζ’3).

Εκεί ο Όσιος Γεώργιος διέπρεψε τόσο πολύ, ώστε πλείστοι μοναχοί ελκύσθησαν και επάνδρωσαν την Μονή, αλλά και το ίδιο το όνομα της Μονής επεγράφη στο δικό του όνομα: «του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβά».

Επίσης, και πολλά θαύματα επεδαψίλευσε ο Θεός στους εν πίστει προσκυνητές.

Ο Όσιος Γεώργιος ηγουμένευε κατά την Περσικήν επιδρομήν του 614 μΧ, την οποία και προεφήτευσε, συνελήφθη και αιχμάλωτος των κατακτητών, αλλά κατ’ οοικονομίαν Θεού δεν εθανατώθη από αυτούς, και έτσι επέστρεψε και ανοικοδόμησε την Μονήν.

Η πληθύς των Οσιομαρτύρων εκείνης της περιστάσεως εορτάζει στις 8 Ιανουαρίου (ακολουθούντες την μνήμην του). Εκοιμήθη σε βαθύ γήρας γύρω στα 668 μΧ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.