Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας: Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε το 377 μ.Χ. στη Μελιτηνή της Αρμενίας.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας: Mεγάλη γιορτή στις 20 Ιανουαρίου

Οι γονείς του τον ονόμασαν Ευθύμιο, επειδή η γέννησή του τους χάρισε χαρά και ευθυμία. Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον έστειλε στον επίσκοπο Ευτρώιο για να τον εκπαιδεύσει.

Σε ηλικία 28 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έπειτα μετέβη στα Ιεροσόλυμα, όπου ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου.

Με τα πλούσια πνευματικά του χαρίσματα και τον λόγο του ανάγκασε πολλούς αιρετικούς να ασπαστούν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ανάμεσα τους και η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοκία.

Ο Όσιος Ευθύμιος έμεινε γνωστός για τον αυστηρό ασκητικό του βίο και για τα πολλά θαύματα που επιτέλεσε στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Κοιμήθηκε ειρηνικά το 473 μ.Χ. σε ηλικία 97 ετών και ανακηρύχθηκε Μέγας για την προσφορά του στην Εκκλησία.

Θεωρείται προστάτης των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τεκνοποίηση.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων Αγίου Όρους. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 20 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Εὐφραίνου ἔρημος ἡ σὺ τίκτουσα, εὐθύμησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι ἐπλήθυνέ σοι τέκνα, ἀνήρ ἐπιθυμιῶν τῶν τοῦ Πνεύματος, εὐσεβείᾳ φυτεύσας, ἐγκρατείᾳ ἐκθρέψας, εἰς ἀρετῶν τελειότητα. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, εἰρήνευσον τήν ζωήν ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.